Σαλάτα με χταπόδι
Μια σαλάτα που μοιάζει με κυρίως πιάτο αλλά δεν έχει... αμαρτίες και τρώγεται άνετα όλο το καλοκαίρι παρέα με ουζάκι!
Υλικά
Υλικά για το χταπόδι:
- 1 τεμ. χταπόδι 1500 κιλό περίπου
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 τεμ. φύλλο δάφνης
- 1 κουτ.γλ. κόκκους από μαύρο πιπέρι
Υλικά για τη σαλάτα:
- 500 γρ. πατάτες
- 3 κουτ.σουπ. κάπαρη πλυμένη
- ½ βαζάκι από ανάμεικτο τουρσί
- 2 κουτ.σουπ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ.σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- ½ κουτ.γλ. ξερή ρίγανη
- λίγο μαύρο σουσάμι
Για το ντρέσινγκ:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ.γλ. μέλι
- 1 δοντάκι σκόρδο
- χυμό από ένα λεμόνι
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- ½ κουτ.γλ. ξερή ρίγανη
- Αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια χύτρα ταχύτητος ρίχνοντας νερό τόσο όσο να καλύπτει τελείως το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το ξίδι ,το φύλλο δάφνης και κόκκους πιπεριού και το βράζουμε 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα.
- Όταν είναι έτοιμες αφήνουμε λίγο να κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε κομμάτια, το χταπόδι σε κομμάτια,την κάπαρη , το ανάμεικτο τουρσί (αγγουράκι,καρότα κ.λ.π.) ,τον άνηθο,το σχοινόπρασο,την ρίγανη,αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε έναν πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
Σημειώσεις
Tipς:
1)Αν δεν σας άρεσει το τουρσί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ψητή πιπεριά Φλωρίνης.
2)Αντί για σχοινόπρασο μπορείτε να βάλετε φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.