Λιβανέζικη σαλάτα Φατούς
Η φατούς είναι μια δροσερή σαλάτα της λεβαντίνικης κουζίνας και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Λίβανο.Περιέχει ανάμεικτα πράσινα χόρτα και διάφορα άλλα λαχανικά όπως τα ραπανάκια και οι ντομάτες , ενώ τα συστατικά που δίνουν στη σαλάτα μοναδική γλυκόξινη γεύση είναι το σουμάκ και η μελάσσα ροδιού και συνοδεύεται μαζί με φρυγανισμένη αραβική πίτα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Υλικά
- 1 τεμ. αγγούρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 τεμ. ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
- 5 - 6 τεμ. ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 τεμ. καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 τεμ. κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 3- 4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 2-3 φύλλα κατσαρή κόκκινη σαλάτα
- 2 - 3 φύλλα κατσαρή πράσινη σαλάτα
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 1 τεμ. μεγάλη αραβική πίτα κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
Για το ντρέσινγκ:
- 2 κουτ.γλ. ταχίνι
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 τεμ. χυμό λεμονιού
- 1 κουτ.γλ.κοφτό σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό )
- 1 κουτ.γλ. μελάσα ροδιού ή πετιμέζι
- 1 κοτ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
- αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα σκουπίζουμε πολύ καλά.
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μια βαθιά σαλατιέρα και βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη μέχρι να την σερβίρουμε.
- Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη πολύ καλά.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ρίχνουμε το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα δροσερή με την αραβική πίτα φρυγανισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking