Μανιτάρια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

2.7K

 

Μανιτάρια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

Μανιτάρια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ ασύγκριτα σε γεύση και κατάλληλα όχι μόνο για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων αλλά και για κάθε μάζωξη!
Μερίδες 8
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 50 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τα μανιτάρια:

  • 12 τεμ. μεγάλα μανιτάρια Portobello
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 170 γρ. γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη σαν κιμάς
  • 1 τεμ. καρότο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την μπεσαμέλ:

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • λευκό πιπέρι κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

Οδηγίες

  • Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο πανάκι ή με υγρό χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το κάτω μέρος του ποδιού με ένα μαχαίρι. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια εσωτερικά με ένα κουτάλι μικρό μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα μαύρα στίγματα και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να γίνει σπυρωτός μαζί με λίγο μπαχάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε την καπνιστή γαλοπούλα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας μέσα στον κιμά το ξερό κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο , τα ποδαράκια από τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να σοταριστούν για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ψηθεί ελαφρά. Ακολούθως προσθέτουμε 250 ml νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι ο κιμάς να τραβήξει τα υγρά του.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα μαζί με τον μαϊντανό ανακατεύοντας απαλά.
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Γεμίζουμε τα καπάκια από τα μανιτάρια με τη γέμιση του κιμά πιέζοντας με ένα κουτάλι και στη συνέχεια σκεπάζουμε τη γέμιση με μπεσαμέλ και τοποθετούμε τα μανιτάρια σε πυρέξ αφού πρώτα το περάσουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα τα μανιτάρια όταν είναι χλιαρά.
Κατηγορία: καρότο, Κυρίως Γεύμα, μανιτάρια, μοσχαρίσιος κιμάς, ορεκτικά
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, κιμάς μοσχαρίσιος, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, μανιτάρια, νόστιμη συνταγή, ορεκτικά, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close