Χούμους με κολοκύθα
Νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή από την Μέση Ανατολή, με τη διαφορά ότι έχει προστεθεί κίτρινη κολοκύθα και φυστικοβούτυρο αντί για ταχίνι στο πλαίσιο της "αναζήτησης" για περισσότερη γεύση!
Υλικά
- 360 γρ. ρεβίθια
- 1 φλυτ. κίτρινη κολοκύθα
- 2 δοντάκια σκόρδο
- 2 κουτ. σουπ. φυστικοβούτυρο
- 2 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
- 1 κουτ.γλ. κύμινο
- 1/2 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλ. κουρκουμά
- 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σουπ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σουπ. φύλλα από φρέσκο δενδρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την επικάλυψη:
- ελαιόλαδο
- καπνιστή πάπρικα
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε νερό της βρύσης, τόσο ώστε να τα καλύπτει τελείως.
- Την επόμενη ημέρα σουρώνουμε το νερό που τα μουλιάσαμε και τα βράζουμε σε καθαρό νερό για 40 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια τη σουρώνουμε και τη αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε όλα τα υλικά του χούμους στο πολυμηχάνημα και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να πάρουμε μία βελούδινη κρέμα.
- Σερβίρουμε σε μπολ κι από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, καπνιστή πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημειώσεις
Tips:
Το κλασικό χούμους περιέχει ταχίνι, εδώ έχει αντικατασταθεί με φυστικοβούτυρο και η γεύση που δίνει είναι μοναδική.
Η κολοκύθα σε αυτήν τη συνταγή είναι το μυστικό που δίνει την απαραίτητη γλύκα.