Galette με μήλα, σταφίδες και χαλβά του μπακάλη
Η galette με μήλα , σταφίδες και χαλβά του μπακάλη είναι μια εύκολη τάρτα μήλου , γιατί ζυμώνουμε πολύ γρήγορα , ανοίγουμε το φύλλο , βάζουμε τα φρούτα και ψήνουμε αμέσως χωρίς ταρτιέρα.Η συγκεκριμμένη γέμιση είναι πολύ νόστιμη και πρωτότυπη γιατί ο χαλβάς του μπακάλη ενισχύει τη γεύση των μήλων και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά προκύπτει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Υλικά
Υλικά για τη βάση της τάρτας :
- 1 - 1/4 κούπας αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/3 κούπας φυτικό βούτυρο για vegan ή άλλο φυτικό βούτυρο
- 3 - 4 κουτ.σουπ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση της τάρτας :
- 400 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 3 κουτ.σουπ. κόρν φλάουρ
- 120 γρ. καρύδια
- 200 γρ. χαλβά του μπακάλη κομμένο σε κύβους
- 130 γρ. σταφίδες ξανθές
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Για τα μήλα :
- 2 κουτ.σουπ. καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ.σουπ. ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα
- 1/2 κουτ.γλ. καρδάμωμο
- 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
Για την επικάλυψη :
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Ξεκινάμε τη διαδικασία με τα μήλα έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο να κρυώσουν για τη γέμιση της τάρτας.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι αφού ζεσταθεί , ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τα μήλα και ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη , την κανέλα , το καρδάμωμο και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύουμε απαλά . Αφήνουνε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά να καραμελώσουν τα μήλα και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά , αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε στο τέλος το φυτικό βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το φυτικό γάλα και ζυμώνουμε για 2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα .
- Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 15 - 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε αέρα και αντιστάσεις στους 180 βαθμούς .
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη και από πάνω καλύπτουμε με ένα άλλο μεγάλο αντικολλητικό κομμάτι χαρτί .
- Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα κύκλο 30 - 40 εκ. περίπου .
- Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα μήλα , το κόρν φλάουρ ,τον χαλβά ,τα καρύδια , τις σταφίδες και την κανέλα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά .
- Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο της ζύμης αφήνοντας κενό γύρω γύρω 3 εκ. περίπου .
- Διπλώνουμε τη ζύμη που περισσεύει προς τα μέσα και σκεπάζουμε γύρω γύρω τα μήλα.
- Με ένα πινελάκι αλείφουμε γύρω γύρω τη ζύμη με νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
- Ψήνουμε για 40 - 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα και στη συνέχεια βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking