Βελουτέ με πράσα, πατάτες και αρακά
Πεντανόστιμη σούπα βελουτέ με πράσα, πατάτες και αρακά ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Υλικά
- 300 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
- 300 γρ. πράσα το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 100 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 800 γρ. ζωμό λαχανικών
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 τεμ. κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- αλάτι κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- 20 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
- 20 γρ. κρουτόν
Οδηγίες
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά κι όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τις πατάτες μαζί με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον αρακά μαζί με το φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με τον χυμό λαχανικών, προσθέτουμε λίγο αλάτι φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά καλά.
- Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ (χωρίς το κλαδάκι από το θυμάρι) μέχρι να πολτοποιηθούν τα λαχανικά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλέθουμε ξανά.
- Μεταφέρουμε την σούπα βελουτέ ξανά πίσω στην κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος αφήνουμε να πάρει 2 - 3 βράσεις.
- Παράλληλα σε αντικολλητικό τηγάνι κι αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε μικρά καρέ χωρίς λιπαρή ουσία και ροδίζουμε μέχρι να γίνει κρατσανιστό. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λίπος μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα βελουτέ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κρουτόν, μπέικον, και λίγο φρέσκο θυμάρι
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking