Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού
Κλασσική συνταγή για γλυκό του κουταλιού κυδώνι που προκύπτει από το σεντούκι της παράδοσης!
Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια ώριμα
- 4 φλ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 φλ.τσ. νερό
- 1 τεμ. χυμό λεμονιού
- φύλλα αρμπαρόριζας
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα σπόρια και τα κόβουμε στη μέση και ξανά κάθε κομμάτι στα δυο και στη συνέχεια τα τεμαχίζουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
- Ρίχνουμε τις λεπτές φέτες από τα κυδώνια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε αμέσως με το χυμό λεμονιού μαζί με τις λεμονόκουπες κομμένες σε μικρά κομμάτια για να μη μαυρίσουν.
- Στο μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.
- Ακολούθως προσθέτουμε τα κυδώνια χωρίς τις λεμονόκουπες και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί μέχρι να δέσει καλά το γλυκό. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε την αρπαρόριζα και αφήνουμε να πάρει 2 - 3 βράσεις.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, αφαιρούμε την αρπαρόριζα και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
- Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος της κουζίνας.
Σημειώσεις
Tipς: Για να μη ζαχαρώσει το γλυκό αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη με γλυκόζη.
Για το γλυκό του κουταλιού διαλέγουμε ώριμα κυδώνια χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
Τα σπόρια από τα κυδώνια τα καθαρίζουμε από την σάρκα και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι και το δένουμε με ένα χορτάρινο σπάγκο και τα διατηρούμε στο ψυγείο γιατί περιέχουν αρκετή πηκτίνη που βοηθά να δέσουν οι μαρμελάδες και τα ζελέ.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking