Ψωμί με ελιές και λιαστές ντομάτες
Ζυμωτό ψωμί με ελιές και λιαστές ντομάτες για να συνοδεύσετε τέλεια κάθε γεύμα σας! Η συνταγή είναι πολύ απλή και οικονομική κι αν την ακολουθήσετε πιστά θα έχετε το πιο μυρωδάτο ψωμί χωρίς κόπο!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 400 ml χλιαρό νερό
- 25 γρ. μαγιά νωπή ή 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 80 γρ. ελιές σε ροδέλες
- 80 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
Οδηγίες
- Σε μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη νωπή μαγιά τρίβοντας τη με τα χέρια μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθούν τα υλικά καλά. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι , τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη ( αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα γίνει πολύ σκληρό) να σχηματιστεί μια μπάλα.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη το μπολ, καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί για 2 ώρες περίπου.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα 2- 3 φορές φτιάχνοντας ένα καρβελάκι ή μια φρατζόλα με τις άκρες προς τα κάτω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βάζουμε σε μια βαθιά γάστρα αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε μέσα το καρβελάκι ή τη φρατζόλα που ετοιμάσαμε.
- Χαράζουμε με μαχαίρι 2 -3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 220 C βαθμούς για 30 - 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η επιφάνεια του ψωμιού.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε το ψωμί σε φέτες και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking