Κιμαδοπιτάκια
Πεντανόστιμα κιμαδοπιτάκια με αφράτη σπιτική ζύμη που γίνεται με μαγιά και γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 ml γάλα φρέσκο αγελαδινό χλιαρό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 τεμ. αυγό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη λευκή
- 4 γρ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλ.ελληνικού καφέ κρασί λευκό ξηρό
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μπαχάρι σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα τον κιμά βάζοντας μια πλασοτέ κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε στον κιμά τα μπαχαρικά ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ακολούθως προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι μέσα στον κιμά και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά άλλα 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σοταριστεί ελαφρά.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε 250 ml νερό και σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς υγρά.
- Όταν η γέμιση είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό, την γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε σε ψηλό γυάλινο μπολ το χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αυγό και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μετά από μια ώρα βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας ζυμώνουμε ελαφρά και κόβουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 50 γρ. η κάθε μια.
- Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα στρογγυλό πιτάκι με διάμετρο 12- 13 εκ. περίπου.
- Βάζουμε από 2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες πολύ καλά για να μη βγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα πιέζουμε τις άκρες με ένα μικρό πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα πιτάκι.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα πιτάκια μέχρι να τελειώσει η γέμιση και η ζύμη.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking