Ογκρατέν με αγγινάρες
Την αγγινάρα την ξέρουμε κυρίως α λα πολίτα ή μαγειρεμένη με αρακά , όμως ταιριάζει με όλα τα κρέατα και έχει μια... προτίμηση στο αρνάκι ή στο κατσικάκι. Έτσι εδώ θα πάρει τη θέση της στο πασχαλινό τραπέζι σαν ορεκτικό και θα μεταμορφωθεί σε μίνι οκγρατέν αγγινάρας .Ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής, πολύ νόστιμο και πανέμορφη γαρνιτούρα για ψητά κρέατα.
Υλικά
- 400 γρ. αγγινάρες καθαρισμένες από τα φύλλα
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 γρ. πλήρες γάλα
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 100 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένη ή άλλο κίτρινο τυρί
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ.σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την επικάλυψη :
- παρμεζάνα τριμμένη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις αγγινάρες από τα φύλλα και το εσωτερικό χνούδι και τις ζεματίζουμε για ένα λεπτό μόνο σε βραστό νερό . Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός .
- Αμέσως τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε στα τέσσερα.
- Τοποθετούμε ένα αντικολητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγγινάρες μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι και πιπέρι και μέχρι να ροδίσουν ελαφρά .
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά .
- Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα παγωμένο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη για να μη ψηθεί το αυγό.
- Ακολούθως προσθέτουμε τη γραβιέρα , το μοσχοκάρυδο , λίγο αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι και ανακατεύουμε .
- Μέσα στην μπεσαμέλ προσθέτουμε τις αγγινάρες με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Γεμίζουμε ατομικές φόρμες σιλικόνης με το μείγμα κατά τα 2/3 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με παρμεζάνα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά περίπου μέχρι να κάνουν χρυσαφή κρούστα .
- Όταν είναι έτοιμα τα μίνι ογκρατέν τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε .
- Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tipς : Το συγκεκριμμένο ογκρατέν μπορούμε να το βάλουμε σε πυρίμαχο ταψάκι εκτός από τα φορμάκια, αφού πρώτα το αλείψουμε με λίγο βούτυρο .
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking