Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι
Η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι ή αλλιώς Baba ghanoush είναι ένα ορεκτικό από την Λιβανέζικη κουζίνα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας ,ελαιόλαδο ,χυμό λεμονιού και διάφορα καρυκεύματα με βελούδινη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα .Είναι μια ξεχωριστή απόλαυση και είναι ότι καλύτερο για να προετοιμάσει το γεύμα μας.
Υλικά
- 3 τεμ. φλάσκες μελιτζάνες
- 3 κουτ,σουπ. ταχίνι
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι
- 1 τεμ. σκόρδο ολόκληρο
- 3 κουτ.σουπ. ξίδι βαλσαμικό λευκό
- 2 κουτ.σουπ. ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.σουπ. κουκουνάρι
- 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- ½ φλ.τσ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.
- Στο ίδιο ταψί βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο στη μέση χωρίς τη φλούδα και το σκόρδο κομμένο στη μέση με την φλούδα.
- Ψήνουμε τα λαχανικά για 35-40 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και τις ψιλοκόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής και τις ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ.
- Καθαρίζουμε το σκόρδο από τη φλούδα και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τις μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε την πιπεριά ,τον μαϊντανό ,το κουκουνάρι, την πάπρικα ,το ελαιόλαδο και το ξίδι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο και σερβίρουμε όταν είναι δροσερή με λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σημειώσεις
Tips:Αν θέλουμε μπορούμε να καπνίσουμε τη μελιτζάνα σε σχάρα με κάρβουνα ή να ψήσουμε σε γκάζι με φλόγιστρο για να δώσουμε περισσότερη ένταση στη γεύση