Μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια , μανιτάρια και τσάτνεϊ κρεμμύδι με βαλσαμικό και λιναρόσπορο TO FILEMA TIS LELAS
Μια εναλλακτική συνταγή για νηστίσιμες μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια , μανιτάρια και τσάτνεϊ κρεμμύδι με βαλσαμικό και λιναρόσπορο που θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα γίνει το αγαπημένο σας ορεκτικό για τη Σαρακοστή .
Υλικά
Υλικά για τις μπρουσκέτες :
- 4 τεμ. μεγάλες φέτες ψωμί χωριάτικό , από καρβέλι
- 300 γρ. τσάτνεϊ κρεμμύδι με βαλσαμικό και λιναρόσπορο TO FILEMA TIS LELAS
- λίγο ελαιόλαδο για τις φέτες ψωμιού
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Υλικά για τα καραμελωμένα κρεμμύδια :
- 5 τεμ. μεγάλα κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. μαύρο μπαλσαμικό ξίδι
για τα μανιτάρια :
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ.σούπ. ελαιόλαδο
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
Οδηγίες
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί πολύ καλά σχεδόν να καπνίσει ρίχνουμε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι , ένα δοντάκι σκόρδο και ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη για άρωμα και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά και προς το τέλος ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πιάτο , σκουπίζουμε πολύ καλά το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε πάλι στη φωτιά.
- Αφήνουμε να ζεσταθεί ξανά το τηγάνι και ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια .
- Ανακατεύουμε στην αρχή με προσοχή όχι όμως συνέχεια και φροντίζουμε να μη καούν τα κρεμμύδια.
- Όταν πάρουν τη πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε 30 λεπτά να καραμελώσουν και να πάρουν ξανθό χρώμα.
- Τέλος ρίχνουμε το μπαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε για 3 λεπτά στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτουμε ελάχιστο νερό ( περίπου μια με δυο κουταλιές της σούπας ) .
- Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι έτοιμα όταν δεν έχουν καθόλου νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ ,
- Απλώνουμε τις φέτες ψωμιού σε μια λαμαρίνα και αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινελάκι και ψήνουμε ίσα ίσα να ροδίσουν.
- Βγάζουμε από τον φούρνο όταν είναι έτοιμες οι φέτες ψωμιού και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τσάτνεϊ κρεμμύδι με βαλσαμικό και λιναρόσπορο.
- Στη συνέχεια μοιράζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε ξανά για 3- 4 λεπτά .
- Όταν βγάλουμε τις μπρουσκέτες από το φούρνο πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Σημειώσεις
Τipς : Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος επάνω στις μπρουσκέτες κομματάκια blue cheese ή φλοίδες γραβιέρας μετά από τα μανιτάρια και να γκρατινάρουμε το τυρί για 3 λεπτά στο γκριλ.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking