Πατάτες Ντοφινουάζ

6.2K

 

Πατάτες Ντοφινουάζ

Το γκρατέν Ντοφινουάζ θεωρείται από τα κλασικά πιάτα με Γαλλική υπογραφή ετοιμάζεται πανεύκολα και είναι μια από τις παραδοσιακές συνταγές με καταγωγή από τη πόλη Ντοφίν.
Είναι ένα πλούσιο σε γεύση πιάτο με ρουστίκ χαρακτήρα και μπορεί να συνοδεύσει όλα τα ψητά κρέατα των γιορτών αλλά μπορεί να σταθεί και μόνο του μαζί με μια σαλάτα ως ένα ελαφρύ καθημερινό γεύμα.
Μερίδες 9
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 10 λεπτά

Υλικά

  • 1,5 κιλά πατάτες
  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 150 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 150 γρ. τυρί έμμενταλ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 τεμ. κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 τεμ. φύλλο δάφνης
  • 2 τεμ. δοντάκια σκόρδο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • λευκό πιπέρι κατά βούληση

Για το πασπάλισμα:

  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

Οδηγίες

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών στο μαντολίνο ή με το μαχαίρι και δεν πλένουμε ξανά τις ροδέλες.
  • Βάζουμε τις πατάτες μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
  • Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα , την κρέμα γάλακτος, το κλαδάκι με το θυμάρι , τη δάφνη και το ένα δοντάκι σκόρδο και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει το μείγμα και στη συνέχεια όταν ετοιμαστεί αφαιρούμε τα αρωματικά και το σκόρδο.
  • Σε πυρίμαχο ταψί 40 Χ 30 εκ. τρίβουμε το άλλο δοντάκι σκόρδο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και στη συνέχεια περνάμε από πάνω με λίγο βούτυρο παντού.
  • Απλώνουμε την πρώτη στρώση με τις πατάτες μέχρι να καλυφθεί η βάση του πυρίμαχου ταψιού και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα τυριά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο και συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες και τα τυριά φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι με πατάτες .
  • Ρίχνουμε στο πυρίμαχο ταψί το γάλα που βράσαμε μαζί με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ψηθεί το ογκρατέν και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να σταθεί 45 λεπτά πριν σερβίρουμε και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια.
Κατηγορία: βούτυρο, γάλα, ογκρατέν, Ορεκτικό, πατάτες, τυρί γραβιέρα, τυρί έμμενταλ
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: Αγίου Βαλεντίνου, γιορτινό τραπέζι, κυριακάτικο γεύμα, κυρίως γεύμα, ογκρατέν, πάρτυ, Πάσχα, πατάτες, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close