Τάρτα με μανιτάρια, καρύδια και blue cheese

3K

 

Τάρτα με μανιτάρια , καρύδια και blue cheese

Μια χορταστική τάρτα με υπέροχη ζύμη και γέμιση από μανιτάρια , καρύδια και blue cheese είναι ότι καλύτερο για να ξεκινήσει το κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και η αφορμή για ένα κάλεσμα σε φίλους μαζί με ένα μπουκάλι δροσερό κρασί για μια χαλαρή βραδιά
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παγωμένο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την γέμιση:

  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετούλες
  • 100 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 100 γρ. τυρί blue cheese
  • 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό και 1 κουτ.γλ ακόμα για τα μανιτάρια
  • 2 κουτ.σούπας γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. blue cheese σε κομμάτια

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε φτιάνοντας τη ζύμη , μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη και στη συνέχεια την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Όσο η ζύμη είναι στο ψυγείο σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια μαζί με ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και αφήνουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και προς το τέλος αφού έχουν σοταριστεί βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βούτυρο και κουνάμε κυκλικά το τηγάνι να πάει παντού το βούτυρο. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 - 4 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε και βγάζουμε το κλαδάκι του θυμαριού.
  • Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο λιώνουμε το βούτυρο για την κρέμα σε χαμηλή φωτιά και όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι δυναμώνουμε τη φωτιά και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα το αλεύρι και να έχει ψηθεί .
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα παγωμένο και ανακατεύουμε ξανά με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε μια δεμένη κρέμα .
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τα 100 γραμμάρια του blue cheese κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να λιώσει το τυρί.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα μανιτάρια , την τριμμένη καρυδόψιχα σε χοντρά κομμάτια , το μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να ονογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  • Ακολούθως αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με την βοήθεια του πλάστη σε ένα μεγάλο και στρογγυλό δίσκο πάχους 2 εκ. περίπου.
  • Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 24 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα και με την βοήθεια του πλάστη τοποθετούμε τη ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Γεμίζουμε με την κρέμα μανιταριών που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε να πάει παντού και με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας εδώ και εκεί με 100 γραμμάρια blue cheese χοντροκομμένα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά περίπου.
  • Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.
Κατηγορία: blue cheese, καρύδια, μανιτάρια, Ορεκτικό, Τάρτα
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: brunch, Αγίου Βαλεντίνου, γιορτινό τραπέζι, εύκολη συνταγή, καρύδια, μανιτάρια, ορεκτικό, Πάσχα, πρωινό, τάρτα, χειμωνιάτικη συνταγή, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close