Χριστουγεννιάτικα στεφανάκια με πάστα ελιάς και λιαστές ντομάτες

1.5K

 

Χριστουγεννιάτικα στεφανάκια με πάστα ελιάς και λιαστές ντομάτες

Χριστουγεννιάτικα στεφανάκια με ζύμη μπριός γεμιστά με πάστα ελιάς, τυρί φέτα και λιαστές ντομάτες ιδανικό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι!
Είναι εξίσου μια πολύ ωραία ιδέα να συνοδεύσουν ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά για ένα φιλικό κάλεσμα για κρασάκι!
Μερίδες 2
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα

Υλικά

Για το προζύμι

  • 135 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 15 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 75 γρ. νερό

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 120 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε μικρά κυβάκια κα λίγο ακόμα για το μπολ της ζύμης
  • 10 γρ. αλάτι (προαιρετικά)
  • 5 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. πάστα ελιάς ellia kai alla
  • 150 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. στραγγισμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι ψιλοκομμένες
  • λίγη ξερή ρίγανη

Για την επικάλυψη:

  • ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας ellia kai alla
  • παπαρουνόσπορος ή λευκό σουσάμι

Οδηγίες

  • Σε μεγάλο και βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια να γίνει σαν ζυμαράκι. Στη συνέχεια καλύπτουμε με διπλή διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το γάλα, το προζύμι και τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά για να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη δεν ενωθεί αμέσως και το αλεύρι κολλάει στα τοιχώματα του μπολ σταματάμε το μίξερ και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το ενώνουμε με τη ζύμη και χτυπάμε ξανά. Αυτό μπορεί να γίνει 2 - 3 φορές μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 κομμάτι κάθε φορά συνεχίζοντας το ζύμωμα με το μίξερ χωρίς να σταματάμε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο και τώρα ρίχνουμε το αλάτι και χτυπάμε για 5 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα. Αν δεν έχουμε μίξερ το ζύμωμα γίνεται με τα χέρια.
  • Καλύπτουμε ένα βαθύ μπολ με λίγο λιωμένο βούτυρο στον πάτο και τα τοιχώματα, βάζουμε τη ζύμη στο κέντρο του μπολ και καλύπτουμε με διπλή διαφανή μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  • Μετά από 2 ώρες βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο 50 x 30 εκ. περίπου.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με πάστα ελιάς ellia kai alla πασπαλίζουμε παντού τυρί φέτα ψιλοκομμένη και τέλος σκορπίζουμε παντού με λιαστή ντομάτα που την έχουμε στραγγίξει από πριν από το λάδι και την έχουμε ψιλοκόψει. Αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.
  • Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ σφιχτό ρολό από τη μακριά μεριά και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στα δυο για να σχηματίσουμε 2 μικρότερα ρολάκια.
  • Στη συνέχεια κόβουμε κάθε ρολό κατά μήκος να σχηματιστούν 2 λωρίδες και πλέκουμε τις 2 λωρίδες μεταξύ τους σε κοτσίδα και ενώνουμε τις 2 άκρες να σχηματιστεί ένα στεφανάκι. Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με το άλλο ρολό για να πάρουμε 2 στεφανάκια.
  • Μεταφέρουμε με προσοχή τα στεφανάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί όχι κολλητά γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν και τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια από τα στεφανάκια με ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας ellia kai alla με προσοχή να μη ξεφουσκώσουν και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα στεφανάκια.
  • Όταν είναι έτοιμα τα στεφανάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς: Αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρότερα στεφανάκια χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 καρβελάκια των 130 γραμμαρίων το καθένα και τα ανοίγουμε σε ρολό ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο από κάθε καρβελάκι 4 χιλιοστά περίπου.
Μπορούμε να γεμίσουμε τα στεφανάκια εκτός από πάστα ελιάς με όποιο pesto μας αρέσει, με  κρέμα τυριού και να πασπαλίσουμε τυριά τριμμένα, αλλαντικά ψιλοκομμένα, αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα και ξηρούς καρπούς.
Κατηγορία: αλεύρι, βούτυρο, λιαστές ντομάτες, Ορεκτικό, πάστα ελιάς, τυρί φέτα
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: brioche, brunch, Αρτοσκεύασμα, λιαστές ντομάτες, ορεκτικά, πάρτυ, πάστα ελιάς, πρωινό, σνακ, τυρί φέτα, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close