Cheeseburger με chutney κρεμμυδιού
To cheeseburger είναι το χάμπουργκερ με τυρί, και η καταγωγή του είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδοσιακά η φέτα του τυριού τοποθετείται πάνω από το μπιφτέκι , λίγο πριν σερβιριστεί για να λιώσει . Το cheeseburger μπορεί επίσης να έχει μαρούλι, ντομάτα ,κρεμμύδι, κέτσαπ και μαγιονέζα.Στο συγκεκριμμένο cheesebuerger το μπιφτέκι ξεφεύγει από το τυπικό αμερικάνικο burger που έχει μόνο κιμά μοσχαρίσιο και γίνεται αλά ελληνικά με πιο πολλά υλικά, πιο πλούσιο και πιο αφράτο. Καθώς επίσης και οι κλασσικές ροδέλες κρεμμυδιού έχουν αντικατασταθεί με chutney κρεμμυδιού για να δώσουν πιο gourmet γεύση και νοστιμιά.
Υλικά
Για το cheeseburger:
- 4 τεμ. ψωμάκια για hamburger
- 4 τεμ. τυρί τσένταρ ή έμενταλ
Για τα μπιφτέκια:
- 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά περασμένος 1 φορά από τη μηχανή του κιμά
- 1 τεμ. αυγό
- 1 τεμ. μέτριο κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
- 2 τεμ. ψωμιού σε φέτες πολυκαιρισμένο και χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό
- 1 κουτ.σουπ. γούστερ σος
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- 2 κουτ.σουπ. chutney κρεμμυδιού ή φέτες κρεμμυδιού ψημένες σε αντικολλητικό τηγάνι
- Φύλλα μαρουλιού
- Φέτες ντομάτας
- κέτσαπ
- μουστάρδα
Οδηγίες
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια ( τις φέτες του ψωμιού στημένες με τα χέρια πολύ καλά ) εκτός από το αλάτι και το πιπέρι σε ένα βαθύ μπολ και τα πλάθουμε καλά.
- Μοιράζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια για το cheeseburger φροντίζοντας να είναι το κάθε μπιφτέκι λίγο μεγαλύτερο από το ψωμάκι γιατί στο ψήσιμο το μπιφτέκι θα μαζέψει.
- Αλατίζουμε και βάζουμε πιπέρι και στις δυο πλευρές του μπιφτεκιού και τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο στη φωτιά να κάψει πολύ καλά.
- 'Οταν είναι έτοιμο βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο τοποθετούμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 6 - 7 λεπτά από την κάθε μεριά για medium ψήσιμο. Εναλλακτικά τα ψήνουμε πάνω σε σχάρα στο φούρνο και από κάτω βάζουμε ταψάκι και ψήνουμε στην πάνω σχάρα του γκριλ.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν το ζουμί του κάθε μπιφτεκιού είναι διάφανο.
- Τώρα βάζουμε σε κάθε μπιφτέκι από μια φέτα τυρί τσένταρ και σκεπάζουμε το σχαροτήγανο με ένα καπάκι, ώσπου να αρχίσει να λιώνει λίγο το τυρί.
- Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε για 2 λεπτά στο γκριλ ή σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα ίσα να πάρουν χρώμα από την μέσα μεριά.
- Τοποθετούμε το κάτω ψωμάκι σε ένα πιάτο και βάζουμε κέτσαπ, στη συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο μαρουλιού, μια με δυο φέτες ντομάτας, το μπιφτέκι, chutney κρεμμυδιού ή ροδέλες κρεμμυδιού ψημένες στο γκριλ και αλείφουμε με μια κουταλιά μουστάρδα στο πάνω ψωμάκι και σκεπάζουμε.
- Σερβίρουμε τα cheeseburger με παγωμένη μπύρα.
Σημειώσεις
Tipς: Το μυστικό για αφράτα μπιφτέκια στο burger είναι ο κιμάς που πρέπει να είναι μοσχαρίσιος ή βοδινός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις αναμείξεις της αρεσκείας μας.
Φροντίζουμε να είναι ένα μέτρια λιπαρό κομμάτι κρέατος όπως είναι η ελιά, η λάπα, η σπάλα και το κομμάτι της ράχης, απ' όπου παίρνουμε τις μπριζόλες.
Για να ενισχύσουμε τη γεύση του μπιφτεκιού μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στη ζύμη του κιμά γούστερ σος ή κέτσαπ ή σόγια σος. Για την απαιτούμενη υγρασία προσθέτουμε κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και αυγό για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Αλάτι και πιπέρι ρίχνουμε πάντα πάνω και κάτω και ποτέ μέσα στη ζύμη γιατί θα σφίξουν το μπιφτέκια.
Για τα ελληνικού τύπου μπιφτέκια χρειάζεται καλό πλάσιμο , ενώ για τα αμερικάνικου τύπου μπιφτέκια που χρησιμοποιούν μόνο κιμά και κάποιο μυρωδικό ζυμώνουμε ελαφρά ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια 230 γραμμαρίων περίπου ή 150 γραμμάρια μεσαίου μεγέθους. Επίσης για μπιφτέκι medium θέλουμε 6 -7 λεπτά, για μπιφτέκι rare θέλουμε 4 λεπτά και για μπιφτέκι welldone θέλουμε 8 -9 λεπτά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking