Chutney ντομάτας με εξωτικά φρούτα

2.1K

 

Chutney ντομάτας με εξωτικά φρούτα

Γλυκόξινη και γευστική μαρμελάδα ντομάτας με εξωτικά φρούτα γιατί η ζωή θέλει μαγεία και η γεύση θέλει... chutney.
Το chutney ντομάτας με εξωτικά φρούτα ταιριάζει ιδανικά με όλα τα πικάντικα πιάτα, μπαίνει σε αλμυρά κέικ, σε αλμυρές τούρτες με τυριά, σε τερίνες, δένει αρμονικά με όλα τα αλλαντικά και τα τυριά, ταιριάζει απόλυτα με τα πουλερικά και αναβαθμίζει το hot dog και κάθε είδους berger.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 55 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρια
  • 1/2 τεμ. παπάγια καθαρισμένη
  • 1/2 τεμ. μάνγκο κομμένο και καθαρισμένο
  • 4 τεμ. ανανά σε ροδέλες από κονσέρβα χωρίς ζάχαρη και χωρίς το ζουμί
  • 2 τεμ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 ml ξίδι λευκό μπαλσαμικό
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1 κουτ.γλ. γεμάτο πάπρικα καπνιστή σε σκόνη
  • 3 γρ. αλάτι

Οδηγίες

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε σε μικρούς κύβους.
  • Ξεφλουδίζουμε την παπάγια και το μάνγκο και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια μαζί με τον ανανά.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε άλλα 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρουν.
  • Προσθέτουμε τον ανανά, το μάνγκο και την παπάγια και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλάτι και μαγειρεύουμε για μια ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ντομάτα.
  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ξίδι και προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.
  • Έτσι όπως είναι καυτή την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και την σκεπάζουμε με το καπάκι από τα βάζα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά επάνω στον πάγκο και στη συνέχεια σερβίρουμε ή την διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Tipς: Για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες χαράζουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος της κάθε ντομάτας και τις βάζουμε όλες μαζί σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τις ντομάτες σε μπολ με παγάκια και νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να μη χάσουν το ωραίο κόκκινο χρώμα τους. Ακολούθως με ένα μαχαίρι αφαιρούμε εύκολα την φλούδα από τη μεριά που τις έχουμε χαράξει.
Το μάνγκο , η παπάγια και ο ανανάς φροντίζουμε να είναι τα φρούτα ώριμα έτσι ώστε να  βγάλουν τη γλύκα  και το άρωμά τους στη μαρμελάδα.
Στην κατηγορία " Tipς & Συμβουλές " θα δείτε σχετικό άρθρο με την αποστείρωση των βάζων.
Κατηγορία: chutney, ανανάς, μάνγκο, ντομάτες, ορεκτικά, παπάγια
Κουζίνα: Ινδική
Λέξη Κλειδί: chutney, vegan, vegeterian, ανανάς, καλοκαιρινη συνταγή, μάνγκο, νηστεία, νόστιμη συνταγή, ντομάτες, ορεκτικά, παπάγια, πάρτυ, Τσικνοπέμπτη
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

 

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close