Chutney φράουλας με τζίντζερ
Τώρα που οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους είναι ευκαιρία να φτιάξουμε γλυκόξινη μαρμελάδα φράουλας με τζίντζερ, το γνωστό chutney από την ινδική κουζίνα για να δώσουμε gourmet χαρακτήρα στην κουζίνα μας.Το σαγηνευτικό άρωμα της φράουλας με την εκρηκτική γεύση της έρχεται να δέσει αρμονικά με το τζίντζερ , ενώ το μπαλσαμικό ξίδι δίνει μια μοναδική γεύση.Το chutney φράουλας ταιριάζει με όλα τα λευκά τυριά, τα σάντουιτς με προσούτο, με νούμπουλο και καπνιστό χοιρινό, μπαίνει σε ψητά φιλέτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας, σε κεφτεδάκια με κιμά πουλερικών και δίνει σώμα σε sause με πράσινες σαλάτες.
Υλικά
- 500 γρ. ώριμες φράουλες
- 2 τεμ. ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι του νερού ξίδι λευκό μπαλσαμικό
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη ή 40 γρ. φρέσκο τζίντερ τριμμένο στον τρίφτη
- 1 τεμ. ξυλάκι κανέλα
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
- 1 τεμ. πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και κόβουμε τα κοτσανάκια και τις κρατάμε ολόκληρες.
- Βάζουμε τις φράουλες μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το τζίντζερ ,το πιπέρι, την καυτερή πιπεριά, την ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μια ώρα .
- Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα με τις φράουλες σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να δέσει η γλυκόξινη μαρμελάδα.
- Όταν είναι έτοιμη έτσι όπως είναι καυτή την αδειάζουμε σε βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει πρώτα και γεμίζουμε μέχρι επάνω.
- Όταν κλείσουμε το βαζάκι το διατηρούμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για ένα μήνα.
- Όταν ανοίξουμε το βαζάκι το διατηρούμε στο ψυγείο για ένα τρίμηνο.
Σημειώσεις
Tipς: Για την αποστείρωση των βάζων θα πάτε στην κατηγορία "tipς και συμβουλές"
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking