Pesto λιαστής ντομάτας
Ανέβασε το παιγνίδι στη γεύση με μια κουταλιά pesto λιαστής ντομάτας, γιατί θα ζωντανέψει κάθε πιάτο με την πλούσια σε umami γεύση του.
Υλικά
- 1 φλ.τσ. στραγγισμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι
- 1 φλ.τσ. κουκουνάρι ψίχα
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ.τσ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1/3 φλ.τσ. τριμμένη παρμεζάνα
- 2 τεμ. σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
Οδηγίες
- Σε λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 8 - 10 λεπτά την ψίχα από το κουκουνάρι στο φούρνο στους 160 βαθμούς ( όχι στο γκριλ ) και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο μαζί με το κουκουνάρι και χτυπάμε για να γίνει πολτός.
- Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες μέσα στο μπλέντερ αφού τις έχουμε στραγγίξει πολύ καλά μαζί με τα φύλλα του βασιλικού, την παρμεζάνα, το σκόρδο και λίγο αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά να πολτοποιηθούν τα υλικά.
- Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλέθουμε ξανά.
- Τέλος βάζουμε το πέστο λιαστής ντομάτας σε γυάλινα βάζα και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με καπάκι και διατηρούμε στο ψυγείο για ένα μήνα.
Σημειώσεις
Tipς: Το pesto λιαστής ντομάτας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πίτσες, ζυμαρικά, σάντουιτς, σε στήθος κοτόπουλου ως γέμιση, σε σαλάτες, ως ντιπ ή σε dressing με ψητά λαχανικά.
Αντί για ψίχα κουκουναριού μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή αμύγδαλα.
Αντί για φύλλα βασιλικού μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό.
Για μεγαλύτερη αποθήκευση μπορείτε να καταψύξτε για έως και 3 μήνες και ξεπαγώστε στη συντήρηση του ψυγείου πριν τη χρήση.
Αυτή η συνταγή θέλει λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο καθώς είναι εύκολο να αναμειχθούν. Αν δεν έχετε λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο μουλιάστε τις σε ένα φλυτζάνι τσαγιού με ελαιόλαδο για να μαλακώσουν.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking