Pesto μελιτζάνας
Γευστικό άλειμμα για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
Υλικά
- 800 γρ. μελιτζάνες φλάσκιες
- 70 γρ. καρύδια
- 40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1-2 δοντ. σκόρδο
- 2 κουτ. σουπ. φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους τριών εκατοστών και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Μετά από μισή ώρα τις σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας .
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τις μελιτζάνες με τη σειρά, την μία δίπλα στην άλλη.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40-50 λεπτά περίπου.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μεταφέρουμε όλα τα υλικά για το pesto μέσα σε ένα μπλέντερ, μαζί με τις μελιτζάνες και πολτοποιούμε πολύ καλά.
- Αν είναι πολύ πηχτό το pesto, προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να το φέρουμε στην μορφή που θέλουμε, έτσι ώστε να μοιάζει με άλειμμα.
- Διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο με καπάκι, για έναν μήνα, αρκεί να ρίξετε στην επιφάνεια ελαιόλαδο (για να μην μουχλιάσει).
Σημειώσεις
Tips
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλειμμα σε ψωμί ή ντάκο, σε ζυμαρικά, σε σάντουιτς, να γεμίσουμε τορτίγιες, σε καναπεδάκια και ως μεζεδάκι για ουζάκι.