Κοχύλια γεμιστά με κιμά και μανιτάρια
Τα ζυμαρικά αλλιώς ... με κοχύλια γεμιστά, με κιμά μοσχαριού και μανιτάρια μαζί με σάλτσα ντομάτας, δίνουν ένα απολαυστικό φαγητό για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά
Για τις κοχύλες:
- 250 γρ. κοχύλια ( lumaconi)
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κατά προτίμηση ελιά
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 μεγάλο αυγό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 κιλό ντομάτες χωρίς τα σπόρια τριμμένες στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. πετιμέζι
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
Οδηγίες
- Ξεκινάμε πρώτα με τη σάλτσα της ντομάτας, βάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα μαζί με το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα ντομάτας με σκεπασμένο το καπάκι. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βράζουμε τα κοχύλια με μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά πολύ καλά μέχρι να γίνει σπυρωτός. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το σκόρδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Ακολούθως προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους (5 λεπτά περίπου).
- Όταν είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα του κιμά σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά.
- Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό , το ρεγκάτο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Σε πυρέξ με διαστάσεις 30χ35 εκ. απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη μισή σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε πιο πριν.
- Γεμίζουμε κάθε κέλυφος με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε τα κοχύλια με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κοχύλια τοποθετώντας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας από πάνω και πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να αποκτήσει το φαγητό ωραία κρούστα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking