Λαζάνια Μπολονέζ

641

 

Λαζάνια Μπολονέζ

Λαζάνια με κιμά και πλούσια μπεσαμέλ, εύκολο και πεντανόστιμο φαγητό για όλη την οικογένεια!
Μερίδες 9
Προετοιμασία 50 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 40 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τον κιμά:

  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κατά προτίμηση σπάλα και ελιά
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 τεμ. καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 3 - 4 τεμ. σέλερι ψιλοκομμένο χωρίς τα φυλλαράκια και καθαρισμένο από τις εξωτερικές ίνες
  • 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το ταψί:

  • 1 συσκ. λαζάνια ξερά
  • 250 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • βούτυρο για το ταψί

Υλικά για την μπεσαμέλ:

  • 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 150 γρ. κόρν φλάουρ
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 1 κουτ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • λευκό πιπέρι κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. grana padano τριμμένο στον ψιλό τρίφτη ή κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πικάντικη ΄ή κεφαλοτύρι

Οδηγίες

  • Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 -3 λεπτά τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να σοταριστεί πολύ καλά για 3 λεπτά περίπου.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 300 ml νερό ή ζωμό κότας και αλάτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά περίπου. Δεν θέλουμε ο κιμάς να είναι πολύ στεγνός.
  • Ακολούθως ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ βάζοντας όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Τέλος προσθέτουμε το τυρί ρεγκάτο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι η μπεσαμέλ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί του φούρνου 32 χ 23 εκ. ή πυρίμαχο ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του με μια στρώση μπεσαμέλ.
  • Βάζουμε μια στρώση λαζάνια και από πάνω καλύπτουμε με μια στρώση κιμά. Ακολούθως καλύπτουμε τον κιμά με μια στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ρεγκάτο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές μέχρι να γεμίσει το ταψί μέχρι επάνω και φροντίζουμε η επάνω στρώση να είναι μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με grana padano για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.
  • Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε το φαγητό στους 180 C βαθμούς για 30 λεπτά στις αντιστάσεις με σκεπασμένο το ταψί και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να πάρει χρυσαφή χρώμα.
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tip: Το μυστικό για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους και να μαλακώσουν τα ξερά λαζάνια στο ψήσιμο ο κιμάς  πρέπει να είναι καυτός και ζουμερός καθώς επίσης και η μπεσαμέλ πολύ ζεστή.
Κατηγορία: βούτυρο, γάλα, ζυμαρικά, καρότα, κορν φλάουρ, Κυρίως Γεύμα, λαζάνια, μοσχαρίσιος κιμάς, σέλερι
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: απόκριες, βούτυρο, γάλα, ζυμαρικά, ιταλική συνταγή, κιμάς μοσχαρίσιος, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, λαζάνια, μοσχάρι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 0
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close