Λαζάνια Μπολονέζ
Λαζάνια με κιμά και πλούσια μπεσαμέλ, εύκολο και πεντανόστιμο φαγητό για όλη την οικογένεια!
Υλικά
Υλικά για τον κιμά:
- 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς κατά προτίμηση σπάλα και ελιά
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 τεμ. καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
- 3 - 4 τεμ. σέλερι ψιλοκομμένο χωρίς τα φυλλαράκια και καθαρισμένο από τις εξωτερικές ίνες
- 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για το ταψί:
- 1 συσκ. λαζάνια ξερά
- 250 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- βούτυρο για το ταψί
Υλικά για την μπεσαμέλ:
- 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 150 γρ. κόρν φλάουρ
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 1 κουτ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. grana padano τριμμένο στον ψιλό τρίφτη ή κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πικάντικη ΄ή κεφαλοτύρι
Οδηγίες
- Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε 2 -3 λεπτά τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να σοταριστεί πολύ καλά για 3 λεπτά περίπου.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 300 ml νερό ή ζωμό κότας και αλάτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά περίπου. Δεν θέλουμε ο κιμάς να είναι πολύ στεγνός.
- Ακολούθως ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ βάζοντας όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Τέλος προσθέτουμε το τυρί ρεγκάτο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι η μπεσαμέλ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί του φούρνου 32 χ 23 εκ. ή πυρίμαχο ταψί και καλύπτουμε τον πάτο του με μια στρώση μπεσαμέλ.
- Βάζουμε μια στρώση λαζάνια και από πάνω καλύπτουμε με μια στρώση κιμά. Ακολούθως καλύπτουμε τον κιμά με μια στρώση μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ρεγκάτο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές μέχρι να γεμίσει το ταψί μέχρι επάνω και φροντίζουμε η επάνω στρώση να είναι μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με grana padano για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.
- Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε το φαγητό στους 180 C βαθμούς για 30 λεπτά στις αντιστάσεις με σκεπασμένο το ταψί και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να πάρει χρυσαφή χρώμα.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tip: Το μυστικό για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους και να μαλακώσουν τα ξερά λαζάνια στο ψήσιμο ο κιμάς πρέπει να είναι καυτός και ζουμερός καθώς επίσης και η μπεσαμέλ πολύ ζεστή.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking