Νηστίσιμο παστίτσιο με μανιτάρια
Εναλλακτικό παστίτσιο μανιταριών με νηστίσιμη μπεσαμέλ ιδανικό για όσους νηστεύουν, είναι vegan ή θέλουν για ένα διάστημα να μειώσουν το κρέας στη διατροφή τους. Τα χοντρά μακαρόνια και η λαχταριστή σάλτσα μανιταριών συνδυάζονται από μια βελούδινη μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου και φυτικό βούτυρο. Ένα φαγητό που μπορεί να σταθεί στο καθημερινό ή στο Κυριακάτικο τραπέζι και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας φαγητό!
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
- 1200 γραμ. μανιτάρια λευκά
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ.σούπας γεμάτη πελτέ τομάτας
- 200 γρ. κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο για τα μακαρόνια
- 100 γρ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα μακαρόνια και το ταψί
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- 100 γρ. βούτυρο φυτικό ( becel, βιτάμ κλπ)
- 100 ml κόρν φλάουρ
- 200 γρ. κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από την εξωτερική φλούδα ή τα σκουπίζουμε με βρεγμένο πανάκι και στη συνέχεια κόβουμε τα ποδαράκια και τα αφήνουμε στην άκρη για άλλες παρασκεύες ( σούπες, ζωμούς, σάλτσα).
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε πολύ ψιλά κομματάκια σαν κιμάς και αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε ένα ξερό κρεμμύδι από τα φλούδια και το ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ.
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο κι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6 -7 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε 2 λεπτά να σοταριστεί και να βγάλει το άρωμα του.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί κι όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε 200 ml χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς μανιταριών σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει και να πήξει.
- Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Σουρώνουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Ακολούθως ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο κι αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνέχεια μέχρι να ψηθεί για 3- 4 λεπτά.
- Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, λευκό πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο ταψί 25 χ 35 εκ. 3 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και από πάνω βάζουμε την μισή ποσότητα των ζυμαρικών πιέζοντάς τα απαλά. Από πάνω πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και στη συνέχεια στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τον κιμά μανιταριών.
- Στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο. Τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ, απλώνουμε σε όλο το ταψί και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο νηστίσιμο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Όταν το παστίτσιο είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο εργασίας για 25 λεπτά και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking