Ογκρατέν ζυμαρικών με μανιτάρια και μπέικον

14.1K

 

Ογκρατέν ζυμαρικών με μανιτάρια και μπέικον

Το σουφλέ ζυμαρικών με τυριά, μανιτάρια και μπέικον είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε ένα φιλικό κάλεσμα ή στο Κυριακάτικο τραπέζι, γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Μερίδες 8
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 5 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. ριγκατόνι ή άλλο ζυμαρικό με τρύπες
  • 300 γρ. διάφορα μανιτάρια ( λευκά, brown ,πορτομπέλο κ.λ.π)
  • 150 γρ. μπέικον κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 3 τεμ. αυγά
  • 400 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 2 - 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο φρέσκο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

Οδηγίες

  • Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνουμε στο στραγγηστήρι με τα μακαρόνια. Ακολούθως τα βάζουμε ξανά πίσω στην κατσαρόλα με λίγο λάδι για να μη κολλήσουν και ανακατεύουμε αφήνοντας στην άκρη.
  • Παράλληλα και όσο βράζουν τα ριγκατόνι καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα καθαρό πανάκι ή αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα με το χέρι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι κι αφού ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το φρέσκο δενδρολίβανο και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να απόκτησουν ξανθό χρώμα.
  • Στη συνέχεια τα αδειάζουμε σε πιατέλα και πετάμε το δενδρολίβανο και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσει.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ριγκατόνι τα μανιτάρια και το μπέικον στραγγισμένο μαζί με λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη και προσθέτουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα μαζί με τα τυριά και ανακατεύουμε να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Λαδώνουμε με την βοήθεια ενός πινέλου ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ διαστάσεων 35 Χ 25 εκ. τον πάτο και τα τοιχώματα και ρίχνουμε μέσα τα ριγκατόνι και ισιώνουμε με ένα κουτάλι έτσι ώστε να υπάρχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του σουφλέ με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα και λευκό ή ροζέ κρασί.
Κατηγορία: αυγά, γάλα, ζυμαρικά, κρέμα γάλακτος, Κυρίως Γεύμα, μανιτάρια, μπέικον
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: γάλα, ζυμαρικά, κρέμα γάλακτος, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, ογκρατέν
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close