Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

1K

 

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Η Σαρακοστή αρχίζει από την Καθαρά Δεύτερα και η παράδοση απαιτεί νηστεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε περικοπές και στην απόλαυση. Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που το αγαπούν όλοι και είναι κατάλληλο για τη νηστεία.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 40 λεπτά

Υλικά

Υλικά για το χταπόδι:

  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 1 σφηνάκι λευκό ξύδι, όχι μπαλσαμικό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 300 γρ. ντομάτα κονκασέ 
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 τεμ. σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 50 γρ. ξύδι μπαλσαμικό κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 τεμ. κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ.γλ.. γλυκιά πάπρικα
  • 1 σφηνάκι πετιμέζι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το λευκό ξύδι και το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε νερό να καλύψει το χταπόδι μέχρι επάνω και δυο δάχτυλα ακόμα και το βράζουνε για 3/4 της ώρας.
  • Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ,στη συνέχεια το σουρώνουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα μαζί με το μπαχάρι και την πάπρικα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και όταν μυρίσει ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε για πέντε λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το μπλσαμικό ξύδι και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ ,το πετιμέζι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει σε χαμηλή θερμοκρασία προσθέτοντας λίγο νερό.
  • Τα τελευταία δέκα λεπτά ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα το χταπόδι να πάρει δυο με τρεις βράσεις.
  • Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Κατηγορία: θαλασσινά, κοφτό μακαρονάκι, Νηστήσιμο, Ντομάτα, χταπόδι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: απόκριες, ζυμαρικά, θαλασσινά, κοφτό μακαρονάκι, νηστεία, ντομάτες, παραδοσιακη συνταγη, χταπόδι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close