Ανοιξιάτικη χορτόπιτα με γιαουρτόκρεμα

538

 

Ανοιξιάτικη χορτόπιτα με γιαουρτόκρεμα

Χορτόπιτα με τυρί φέτα, αρωματικά χόρτα της Άνοιξης και μυρωδικά με επικάλυψη από βελούδινη γιαουρτόκρεμα, μια πεντανόστιμη πίτα ιδανική για το τραπέζι της Λαμπρής αλλά και για κάθε περίσταση!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη:

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 225 γρ. νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. ξίδι λευκό
  • αλάτι κατά βούληση
  • 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για την γέμιση της χορτόπιτας:

  • 350 γρ. χόρτα άγρια για πίτα
  • 200 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 2 τεμ. πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλ.τσ. μυρωδικά ανάμεικτα ( μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθος, κόλιανδρος ή μαϊντανός, μάραθος )
  • 3-4 τεμ. κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
  • 2 τεμ. αυγά ολόκληρα
  • 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την γιαουρτόκρεμα:

  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • 150 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
  • 2 τεμ. αυγά ολόκληρα
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • μαυροκούκι ή λευκό σουσάμι

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • Καθαρίζουμε τα άγρια χορταρικά και τα σέσκουλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για μακαρόνια για να βγάλουν τα υγρά τους για 1 ώρα.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τμηματικά τα χορταρικά αφού τα στίψουμε πρώτα πολύ καλά για να φύγουν τα περιττά υγρά και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί φέτα, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Για τη ζύμη:

  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τα ζάχαρη και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το νερό τμηματικά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 45 εκ. περίπου.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός ταψιού 30 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Βάζουμε την γέμιση που ετοιμάσαμε μέσα στο ταψί και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γιαουρτόκρεμας και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε την γιαουρτόκρεμα σε όλη την επιφάνεια της πίτας και ισιώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  • Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
  • Ψήνουμε την χορτόπιτα στους 180 C βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
  • Ξεφουρνίζουμε την χορτόπιτα και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  • Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, αυγά, μυρωδικά, ορεκτικά, πίτες, σέσκουλα, τυρί φέτα, χορταρικά
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, αυγά, γιορτινό τραπέζι, κυριακάτικο τραπέζι, ορεκτικά, Πάσχα, πίτες, σέσκουλα, σνακ, τυρί φέτα, χορταρικά
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 0
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close