Αφράτη αλμυρή κουλούρα

2.4K

 

Αφράτη αλμυρή κουλούρα

Πεντανόστιμη αλμυρή κουλούρα μπριός με ζαμπόν, τυρί και πιπεριές Φλωρίνης με απλά υλικά αλλά ξεχωριστή νοστιμιά, ιδανική να παρουσιαστεί σε γιορτινό μπουφέ!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 4 ώρες 20 λεπτά
Μαγείρεμα 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 4 ώρες 55 λεπτά

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 2 τεμ. αυγά
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση:

  • 130 γρ. ζαμπόν κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 130 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο σκληρό τυρό κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές κομμένες σε μικρά ζάρια

Για την επικάλυψη:

  • λευκό και μαύρο σουσάμι

Οδηγίες

  • Στο μίξερ με τον γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι ,την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα ένα αυγό και χτυπάμε καλά.
  • Χτυπάμε το άλλο αυγό σε ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε λίγο περισσότερο από το μισό και κρατάμε στην άκρη ότι έχει απομείνει για να το χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη της αλμυρής κουλούρας στο τέλος.
  • Όταν η ζύμη απορροφήσει τα αυγά, προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο κομμένο σε κομματάκια.
  • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 - 15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
  • Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό και δεν ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ που έχουμε αλείψει με βούτυρο στον πάτο και στα τοιχώματα και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
  • Περιμένουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη ( θέλει περίπου 2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία) και μετά την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας πασπαλίζοντας πρώτα με λίγο αλεύρι για να μη κολλάει η ζύμη.
  • Ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη σε διαστάσεις 50 χ 30 εκ. περίπου και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τυρί, στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το ζαμπόν και τέλος με την πιπεριά Φλωρίνης και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από την μακριά μεριά.
  • Κόβουμε κάθετα τη ζύμη με κοφτερό μαχαίρι και πλέκουμε τα δυο κομμάτια ζύμης κάνοντας μια κοτσίδα.
  • Βάζουμε την κοτσίδα σε στρογγυλή και ψηλή φόρμα του κέικ που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη αφήνοντάς τη σε ζεστό μέρος για δυο ώρες μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει όλη η φόρμα μέχρι επάνω.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό που κρατήσαμε με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
  • Όταν ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε σε σχάρα.
  • Σερβίρουμε την αλμυρή κουλούρα αφού την κόψουμε σε φέτες και όσα κομμάτια δεν καταναλώσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο σε μπολ με καπάκι για να μη ξεραθούν.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, αυγά, βούτυρο, γάλα, ζαμπόν, πάσχα, πιπεριές Φλωρίνης, Σνακ, τυρί γραβιέρα
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: brioche, Αρτοσκεύασμα, γιορτινό τραπέζι, Πάσχα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close