Brioche στεφανάκια με τυριά και σπανάκι

407

 

Βrioche στεφανάκια με τυριά και σπανάκι

Βουτυράτα και αφράτα αλμυρά στεφανάκια brioche με γέμιση σπανάκι και μείγμα τυριών ιδανικά για το τραπέζι της Λαμπρής και όχι μόνο!
Μερίδες 5
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη

Υλικά για το προζύμι:

  • 35 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 15 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 75 γρ. νερό χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση:

  • 250 γρ. σπανάκι
  • 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 150 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 100 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
  • 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο

Για τη διακόσμηση:

  • λευκά ή κόκκινα αυγά
  • 1 τεμ. κρόκο αυγού 
  • 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι. Βάζουμε σε βαθύ μπολ τη μαγιά, το χλιαρό νερό και θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα χέρια μας. Στη συνέχεια ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά πολύ καλά. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, το προζύμι που ετοιμάσαμε και χτυπάμε με τον γάντζο να ενωθούν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο ένα ένα κομμάτι κάθε φόρα ενώ παράλληλα χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Ακολούθως καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να διογκωθεί για 2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος.
  • Παράλληλα πλένουμε, ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε μπολ βάζουμε το σπανάκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 5 κομμάτια των 130 γραμμαρίων κάθε κομμάτι. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο φύλλο 4 χιλιοστών και απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα σπανακιού σε όλη την επιφάνεια.
  • Τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και κόβουμε το ρολό στη μέση με ένα μαχαίρι και ενώνουμε τη μια από τις δυο άκρες και αρχίζουμε να πλέκουμε τα δυο κομμάτια ζύμης με προσοχή να μη βγει η γέμιση. Ενώνουμε τις δυο άκρες για να σχηματιστεί ένα στεφανάκι.
  • Τοποθετούμε το στεφανάκι σε ταψί με λαδόκολλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Φροντίζουμε να αφήσουμε απόσταση ανάμεσα στα στεφανάκια.
  • Βάζουμε στο κέντρο κάθε στεφανιού από ένα αυγό ολόκληρο και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το ταψί με τα στεφανάκια και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Σε μικρό μπολ βάζουμε τον κρόκο αυγού με μια κουταλιά της σούπας γάλα, ανακατεύουμε και περνάμε με προσοχή το κάθε στεφανάκι με απαλές κινήσεις για να μη ξεφουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα τελευταία 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην καούν.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, βούτυρο, γάλα, Ορεκτικό, παρμεζάνα, Σνακ, σπανάκι, τυρί κρέμα, τυρί ρεγκάτο, τυρί φέτα
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: brioche, Αρτοσκεύασμα, νόστιμη συνταγή, Πάσχα, σνακ, σπανάκι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close