Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Η μπατζίνα (κολοκυθόπιτα) είναι μία παραδοσιακή ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Καρδίτσας. Μία πίττα χωρίς φύλλο που αξιοποιεί το κολοκύθι και τα υλικά της είναι πολύ απλά.
Υλικά
- 520 γρ. κολοκυθάκια
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. τυρί φέτα, χοντροκομμένη
- 2 τεμ. αβγά
- 1 κούπα φρέσκο γάλα
- 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1.2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
- φρυγανιά τριμμένη
- πιπέρι
Για την επικάλυψη:
- σουσάμι λευκό και μαύρο
Οδηγίες
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού και τα τοποθετούμε σε ένα στραγγιστό για μακαρόνια με λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τέλος τα κολοκυθάκια που τα έχουμε στύψει πολύ καλά για να βγουν τα υγρά τους.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 35Χ25, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε το μείγμα της κολοκυθόπιτας, ισιώνοντας με ένα κουτάλι για να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε την κολοκυθόπιτα με λευκό και μαύρο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
- Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.