Λαδένια Κιμώλου

2K

 

Λαδένια Κιμώλου

Η λαδένια είναι μια πρωτότυπη πίτσα με ελληνικό χαρακτήρα που φτιάχνεται στην Κίμωλο. Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από τις ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες μαζί με μπόλικα κρεμμύδια, ξερή ρίγανη και φυσικά παρθένο ελαιόλαδο!
Μερίδες 8
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 280 ml νερό χλιαρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι

Για την λαδένια:

  • 4 - 5 τεμ. ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 τεμ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξερή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά , σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει ελαφρώς.
  • Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς μαζί με το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 4 - 5 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια μας. Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη περίπου 1 να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε τις φέτες ντομάτας με 40 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς.
  • Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο το ταψί και βάζουμε την ζύμη ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τέλος πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη να πάει παντού.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσει η ζύμη.
  • Αποσύρουμε από τον φούρνο όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι ξερό, ντομάτες, Πίτα, Πίτσα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: vegan, vegeterian, εύκολη συνταγή, καλοκαιρινη συνταγή, νηστεία, ντομάτες, οικονομική, παραδοσιακη συνταγη, πίτες, πίτσα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close