Μανιταρόπιτα νηστίσιμη με vegan μπεσαμέλ

3.4K

 

Μανιταρόπιτα νηστίσιμη με vegan μπεσαμέλ

Πεντανόστιμη μανιταρόπιτα νηστίσιμη με vegan μπεσαμέλ και σπιτικό εύκολο φύλλο γεμάτη νοστιμιά, ιδανική για όσους νηστεύουν ή κάνουν υγιεινή διατροφή όλο το χρόνο.
Μερίδες 8
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 25 λεπτά

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για πίτες
  • 225 γρ. νερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. ξίδι λευκό
  • 2 γρ. ζάχαρη

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό μανιτάρια (λευκά και πορτομπέλο)
  • 2 τεμ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος
  • 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 δομτάκι σκόρδο ολόκληρο
  • 1/2 κυτ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Υλικά για την μπεσαμέλ:

  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ζωμό λαχανικών

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε από την γέμιση για να προλάβει να κρυώσει.
  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να βγάλουν τελείως τα υγρά τους.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε 80 ml ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια μαζί με τα πράσα και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα λαχανικών που ετοιμάσαμε.
  • Συνεχίζουμε με την νηστίσιμη μπεσαμέλ. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το αλεύρι βροχηδόν, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Ρίχνουμε την νηστίσιμη μπεσαμέλ μέσα στο μείγμα των μανιταριών ,ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση για να μην πανιάσουν τα φύλλα της πίτας.
  • Συνεχίζουμε με τη ζύμη για την πίτα. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το νερό τμηματικά ενώ ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι για να έρθει η ζύμη εκεί που θέλουμε.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι εκτός ψυγείου να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο (το ένα κομμάτι ζύμης πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο) και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης (το μεγαλύτερο) πάχους 0,5 εκ. με τον πλάστη έτσι ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και τοποθετούμε το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. έξω από το χείλος του.
  • Απλώνουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε να πάει παντού.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια κατά τον ίδιο τρόπο με το πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την γέμιση. Ενώνουμε τις άκρες από την κάτω με την επάνω ζύμη γύρω γύρω για να κάνουμε τον "κόρθο'.
  • Χαράζουμε απαλά την επιφάνεια σε τρίγωνα με κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ρίχνουμε με το χέρι μας πιτσιλιστά λίγο νερό για να γίνει τραγανό το φύλλο της πίτας.
  • Ψήνουμε για 50 - 55 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η μανιταρόπιτα και να ψηθεί πάνω και κάτω.
  • Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, ελαιόλαδο, μανιτάρια, ξερά κρεμμύδια, οικονομική, πίτες, πράσα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: vegan, vegeterian, αλεύρι, ελαιόλαδο, μανιτάρια, νηστεία, οικονομική, πίτες
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 7
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close