Πείνιρλί
Οι πρόσφυγες από την Τουρκία μας έφεραν ανάμεσα στα άλλα κι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας και στο εσωτερικό του έχει κίτρινο τυρί και αλλαντικά ή λαχανικά.
Υλικά
Υλικά για το πεϊνιρλί:
- 200 γρ. τυρί μοτσαρέλα
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο, κομμένο σε κομματάκια
- 12 φέτες μπέικον
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα
Για τη ζύμη:
- 625 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 τεμ. αβγό
- 175 γρ. γάλα
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο σε κύβους
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 15 γρ. ξερή μαγιά ή 40 γρ. νωπή
- 2,5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. αλάτι
Οδηγίες
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αβγό, το γάλα, το βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια, το χλιαρό νερό, την μαγιά και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε με τον κάντζο του μίξερ να ενωθούν τα υλικά.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι σιγά-σιγά ενώ χτυπάμε με το γάντζο συνέχεια.
- Σταματάμε το χτύπημα όταν σχηματιστεί ένα ζυμάρι γύρω από το γάντζο.
- Κάνουμε μία μακρόστενη φρατζόλα τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ταψάκι σκεπάζοντάς την με βρεγμένη πετσέτα. Την αφήνουμε πέντε λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα και την μοτσαρέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στην πιο υψηλή θερμοκρασία του φούρνου μας έτσι ώστε να τον προετοιμάσουμε να είναι καυτός.
- Κόβουμε τη ζύμη σε έξι ίδια κομμάτια και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα (αν κολλάει, πασπαλίζουμε με αλεύρι σκληρό) και κατά μήκος βάζουμε μικρά κομματάκι παγωμένο βούτυρο και με ένα κουτάλι λίγη από τη γέμιση με τα τυριά, πάντα κατά μήκος. Από πάνω καλύπτουμε με δύο λωρίδες μπέικον.
- Κλείνουμε το φύλλο ζύμης δεξιά και αριστερά και στρίβουμε το ζυμάρι πάνω και κάτω, έτσι ώστε να μοιάζει σαν βαρκούλα.
- Τοποθετούμε το κάθε πεϊνιρλί σε λαμαρίνα με λαδόκολλα ανά δύο και ψήνουμε για 15 λεπτά μόνο στην υψηλή θερμοκρασία.
- Όταν βγάλουμε το πεϊνιρλί αλείφουμε τα πλαϊνά με φρέσκο βούτυρο λιωμένο και σερβίρουμε.