Στριφτή σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
Στριφτή σπανακόπιτα εύκολη και νόστιμη για τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο που σίγουρα θα λατρέψετε.
Υλικά
- 1 τεμ. φύλλο κρούστας
- 750 γρ. σπανάκι
- 400 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
- 2 τεμ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος
- 4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα φύλλα και το ταψί
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι
- ΄πιπέρι
- σουσάμι λευκό
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. αυγό
- 3 κουτ.σουπ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 4 - 5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Πλένουμε καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε με τα χέρια σε κομμάτια και το βάζουμε σε στραγγιστό για τα μακαρόνια με λίγο αλάτι και αφήνουμε για μια ώρα να κατεβάσει τα υγρά του.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
- Τα τελευταία πέντε λεπτά ρίχνουμε τις καυκαλήθρες , τα μυρώνια και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά όταν είναι έτοιμα και αφήνουμε μα κρυώσουν.
- Πιέζουμε με τα χέρια μας το σπανάκι να φύγει το περιττό ζουμί και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα χορταρικά που σοτάραμε και προσθέτουμε την φέτα , το μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγο πιπέρι.
- Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και στη συνέχεια λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 24 εκ..
- Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε πασπαλιστά από το μείγμα με το σπανάκι που ετοιμάσαμε.
- Στη συνέχεια το ρολάρουμε από την μακριά μεριά και το γυρίζουμε σε σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
- Ακολούθως παίρνουμε ένα δεύτερο φύλλο κρούστας ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μείγμα από το σπανάκι και ρολάρουμε πάλι από την μακριά μεριά να σχηματιστεί ένα μπαστούνι και το τοποθετούμε στο τελείωμα του σαλιγκαριού να ενώθει έτσι θα αρχίσει να σχηματίζεται ένα σπιράλ.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας τα μπαστούνια και τα τυλίγουμε κυκλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο σπιράλ και να γεμίσει το ταψί.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά της επικάλυψης και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και με ένα πινελάκι περνάμε όλη την επιφάνεια της πίτας .
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking