Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Μια πεντανόστιμη συνταγή για τυρόπιτα με χειροποίητο σπιτικό φύλλο που μπορεί τα υλικά να είναι λίγο πολύ γνωστά αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το φύλλο της πίτας που μοιάζει με χωριάτικο και κάνει αυτή την τυρόπιτα ανεπανάληπτη.
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι σκληρό για πίτες
- 40 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 100 γρ. νερό
- 1 κουτ.σουπ. ξύδι
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
- 3 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 2 κουτ.σουπ. καλαμποκέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό , το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια (αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα) την διπλώνουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση βάζοντας μέσα σε ένα μπολ τα τυριά, το γιαούρτι ,το καλαμποκέλαιο, μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με την βοήθεια του πλάστη σε δυο φύλλα φροντίζοντας το φύλλο που θα μπει από κάτω να είναι μεγαλύτερο από το επάνω.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ρηχό διαστάσεων 20 εκατοστών που θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Ανοίγουμε το χειροποίητο φύλλο και στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να προεξέχει προς τα έξω.
- Ρίχνουμε την γέμιση και απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον πλάστη και καλύπτουμε τη γέμιση και ενώνουμε το κάτω με το επάνω φύλλο να δημιουργηθεί ο κόρθος.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί και ροδίσει η πίτα.
- Κόβουμε την πίτα όταν κρυώσει και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tipς: Μπορούμε αντί για 40 γραμμάρια ελαιόλαδο να βάλουμε στη ζύμη 10 γραμμάρια βούτυρο και 30 γραμμάρια ελαιόλαδο για έξτρα νοστιμιά.
Για μεγαλύτερο ταψί διπλασιάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking