Cartocciate με σπανάκι και τυριά

3.5K

 

Cartocciate με σπανάκι και τυριά

Το Cartocciate είναι ένα αλμυρό σνακ από την κουζίνα της Σικελίας που η ζύμη του μοιάζει με καλτσόνε και μπορείτε να το γεμίσετε με σπανάκι, μελιτζάνες, μοτσαρέλα, διάφορα κίτρινα τυριά, αλλαντικά ή ότι άλλο σας αρέσει.
Είναι ένα γρήγορο σνακ που μπορείτε να απολαύσετε στο γραφείο ή τα παιδιά στο σχολείο την ώρα του διαλείμματος.
Το Cartocciate το συναντάμε στους πάγκους των καλύτερων μπαρ στην Κατάνια και στην ενδοχώρα , αλλά και σε αρτοποιεία. Μπορεί να παρουσιαστεί σε ανεπίσημο γεύμα με φίλους ή σε παιδικό πάρτι γενεθλίων. Αποτελεί ένα ρουστίκ σνακ της Σικελίας που αξίζει να το δοκιμάσετε.
Μερίδες 16
Προετοιμασία 1 ώρα 20 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 40 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τη ζύμη:

  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 430 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 15 γρ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 300 γρ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε λεπτά φύλλα
  • 100 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
  • 1 τεμ. πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
  • 2 - 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 τεμ. αυγό
  • 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σουπ. τραχανά γλυκό ή ξινό
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο μαζί με το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και όταν πέσει ο όγκος του χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να βγάλει τελείως τα υγρά του.
  • Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά , το αυγό , τον τραχανά, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη βάζοντας το αλεύρι μέσα σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Καθώς συνεχίζουμε το ζύμωμα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το αλάτι και δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιογενή και συμπαγή.
  • Αν κολλάει η ζύμη στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώνουμε μέχρι να την φέρουμε στα μέτρα μας.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ που το έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για μια ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια.
  • Αλευρώνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και κόβουμε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου 15 εκ. περίπου.
  • Βάζουμε με ένα κουτάλι της σούπας γέμιση από σπανάκι, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και σφραγίζουμε τις άκρες πιέζοντας με ένα πιρούνι.
  • Τοποθετούμε τα cartoccilate το ένα δίπλα στο άλλο όχι κολλητά και με ένα πινελάκι περνάμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της κάθε πίτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tip: Διατηρούνται ψημένα στο ψυγείο για 2 ημέρες μέσα σε δοχείο φαγητού με καπάκι. Όταν πρόκειται να καταναλωθούν τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 5 λεπτά. Η συγκεκριμένη ζύμη δεν μπαίνει στην κατάψυξη.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, ελαιόλαδο, πάρτυ, πίτες, Σνακ, σπανάκι, σχολικά σνακ
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: Αρτοσκεύασμα, Γρήγορο & εύκολο, πάρτυ, πίτες, σχολικά σνακ
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close