Κρεατόπιτα με φύλλο κρούστας

3.4K

 

Κρεατόπιτα με φύλλο κρούστας

Εύκολη συνταγή για νόστιμη κρεατόπιτα με μια ιδαίτερη τεχνική με γιαουρτόκρεμα που αντικαθιστά τον κλασσικό τρόπο που αλείφουμε τα φύλλα σε μια πίτα με ελαιόλαδο και τα κάνει να μοιάζουν με χειροποίητα! Ιδανική πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και για κάθε περίσταση!
Μερίδες 10
Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες

Υλικά

Για την κρεατόπιτα:

  • 10 τεμ. φύλλα κρούστας για πίτες
  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  • 1 τεμ. καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 2 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 τεμ. πράσα κομμένα ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
  • 3 - 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 ματσάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 12 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1 κουτ.γλ.κοφτό μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την γιαουρτόκρεμα:

  • 2 τεμ. αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 250 ml φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 6- 8 λεπτά ή μέχρι να γίνει σπυρωτός μαζί με τα μπαχαρικά ,αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου, τα πράσα, το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 250 ml νερό αφήνοντας τη γέμιση να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει χωρίς τα ζουμιά της.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τον μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Για το μοντάρισμα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την γιαουρτόκρεμα και ανακατεύουμε με το αυγοδάρτη να ενωθούν μεταξύ τους.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας ραντίζοντας το με τη βοήθεια μιας κουτάλας της σούπας με γιαουρτόκρεμα να βραχεί καλά. Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο κρούστας στρώνοντας το ακτινωτά και ραντίζοντας και πάλι με γιαουρτόκρεμα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο στρώνοντας άλλο ένα φύλλο κρούστας ακτινωτά και ενδιάμεσα του ραντίζουμε με γιαουρτόκρεμα.
  • Αδειάζουμε το 1/3 της γέμισης που ετοιμάσαμε απλώνοντας με ένα κουτάλι της σούπας και συνεχίζουμε στρώνοντας άλλα δυο φύλλα όπου ενδιάμεσα τους ραντίζουμε με γιαουρτόκρεμα.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια των φύλλων με ακόμη 1/3 από τη γέμιση του κιμά και στρώνουμε πάλι με δυο φύλλα κρούστας τοποθετώντας τα ακτινωτά και ενδιάμεσα τους ραντίζουμε με γιαουρτόκρεμα με μια κουτάλα της σούπας για να βραχούν τα φύλλα.
  • Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης απλώνοντας το να καλύψει τα φύλλα και σκεπάζουμε με τρία φύλλα κρούστας όπου και πάλι ενδιάμεσα τους ραντίζουμε με γιαουρτόκρεμα. Στρίβουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, δημιουργώντας έναν κόρθο.
  • Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τον κόρθο με γιαουρτόκρεμα με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Ψήνουμε την κρεατόπιτα για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Την σερβίρουμε ζεστή κόβοντάς την σε τριγωνικά κομμάτια.
Κατηγορία: καρότα, κρεατόπιτα, μοσχάρι, μοσχαρίσιος κιμάς, πίτες, πράσα, φύλλο κρούστας
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, κυριακάτικο τραπέζι, μοσχάρι, πίτες, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close