Καριόκες από βασιλόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού
Σας περίσσεψε βασιλόπιτα από την Πρωτοχρονιά ή κέικ που δεν φούσκωσε πολύ στο ψήσιμο και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Φτιάξτε νόστιμες καριόκες και κεράστε τους φίλους σας!
Υλικά
- 500 γρ. βασιλόπιτα ή κέικ τριμμένο στο μπλέντερ
- 220 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό ή βούτυρο ξηρών καρπών
- 100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
- 2 κουτ.γλ. κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
- 3 σφηνάκια κονιάκ ή άλλο λικέρ
- 1 τεμ. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουτ.σουπ. κανέλα σκόνη
- 250 γρ. σιρόπι
Για το σιρόπι:
- 1 - 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φλ.τσ. νερό ή 250 γρ. νερό
- 1 τεμ. φλούδα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη:
- 700 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 1 κουτ.σουπ. ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πολύ καλά.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε το αγελαδινό βούτυρο μαζί με την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
- Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τη βασιλόπιτα ή το κέικ μαζί με το κακάο και την κανέλα.
- Βάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει, το λιωμένο βούτυρο μαζί με την πραλίνα φουντουκιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα χοντροκομμένα καρύδια και πλάθουμε με τα χέρια να ενωθούν τα υλικά.
- Το τελικό αποτέλεσμα θέλουμε να είναι μαλακό προς σφιχτό και αφράτο.
- Σε διαφανή μεμβράνη τοποθετούμε το μείγμα και δίνουμε σχήμα σαν μακρόστενο χοντρό μπαστούνι και τυλίγουμε πολύ σφιχτά σαν καραμέλα.
- Βάζουμε για ένα ολόκληρο βράδυ το σοκολατένιο μπαστούνι στο ψυγείο να σφίξει πολύ καλά. Την άλλη μέρα ξεδιπλώνουμε τη διαφανή μεμβράνη και κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός δαχτύλου περίπου.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τις ροδέλες σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τη μια δίπλα στην άλλη και τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσουν.
- Όσο παγώνουν οι ροδέλες στην κατάψυξη λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάζουμε μια καριόκα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και με τη βοήθεια 2 μικρών πιρουνιών καλύπτουμε παντού με σοκολάτα και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλες οι καριόκες.
- Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει η σοκολάτα και στη συνέχεια διπλώνουμε μια μια καριόκα με κομμάτια από αλουμινόχαρτο.
- Διατηρούνται στο ψυγείο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking