Ψωμί ολικής αλέσεως στη γάστρα χωρίς ζύμωμα
Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό και είναι καλό να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, γιατί αποτελεί μία πηγή καλών υδατανθράκων. Η συνταγή είναι ένα εύκολο ψωμί στη γάστρα που δεν χρειάζεται ζύμωμα αλλά αρκεί ένα καλό ανακάτεμα των υλικών.
Υλικά
- 700 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 300 γρ. κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι
- 50 γρ. νωπή μαγιά ή 25 γρ. μαγιά σε σκόνη
- 680 ml χλιαρό νερό
- 2 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. γλ αλάτι
- 4 κουτ. σουπ. λευκό ξύδι, όχι μπαλσαμικό
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το κίτρινο αλεύρι και το αλεύρι ολικής αλέσεως, το ξύδι και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και προσθέτουμε την νωπή μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε πέντε λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε την μαγιά μέσα στο βαθύ μπολ με τα άλευρα και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, να σχηματιστεί μία ζύμη.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια του μπολ με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα τοποθετούμε μία γάστρα με καπάκι στο φούρνο για 30 λεπτά, στην πιο υψηλή θερμοκρασία, να πυρακτωθεί πολύ καλά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το ζυμάρι και το τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ένα καρβέλι ή μία φρατζόλα ή ότι σχήμα θέλουμε να δώσουμε στο ψωμί. Με ένα πριονωτό μαχαίρι κάνουμε τρεις χαρακιές στην επιφάνεια του ψωμιού.
- Βγάζουμε τη γάστρα με προσοχή από το φούρνο, βάζουμε μέσα το ψωμί και σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε άλλα 45 λεπτά μέχρι να ψηθεί εντελώς. Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί χτυπάμε στο πίσω μέρος του ψωμιού για να ακούσουμε έναν "κούφιο" ήχο.
- Όταν το βγάλουμε το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.