Εκμέκ με τσουρέκι
Αγαπημένο παρασοδιακό σιροπιαστό γλυκό από την Πόλη με τσουρέκι , αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής με επικάλυψη από κρέμα σαντιγί. 'Ενα ξεχωριστό γλυκό για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για κάθε περίσταση.
Υλικά
- 1 τεμ. τσουρέκι 500 γρ. περίπου
Υλικά για το σιρόπι:
- 300 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 τεμ. φλούδες πορτοκαλιού
- 1 τεμ. ξυλάκι κανέλα
Υλικά για την κρέμα:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 τεμ. αυγά
- 75 γρ. κορν φλάουρ
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για την σαντιγί:
- 450 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Οδηγίες
- Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 2 πόντων περίπου και το στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25 Χ 35 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε πέντε λεπτά να βράσει και κατεβάζουμε.
- Όταν είναι έτοιμο το τσουρέκι το σιροπιάζουμε με το σιρόπι αφού πρώτα του σουρώσουμε. Φροντίζουμε να βραχεί πολύ καλά το τσουρέκι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και λίγο πριν έρθει στο στάδιο του βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά με το κόρν φλάουρ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν.
- Όταν το γάλα ετοιμαστεί ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με μια κουτάλα της σούπας μέσα στο μείγμα αυγών και χτυπάμε παράλληλα με τον αυγοδάρτη πολύ γρήγορα . Κάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα . Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε.
- Ακολούθως ρίχνουμε την κρέμα όπως είναι καυτή επάνω από το τσουρέκι καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για δύο ώρες.
- Κατόπιν στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την υγρή βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
- Βάζουμε την σαντιγί σε κορνέ ζαχαροπλαστικής , βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του εκμέκ με ροζέτες από σαντιγί.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- 'Οταν είναι να σερβίρουμε κόβουμε σε κομμάτια .
Σημειώσεις
Tipς : Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα όταν στρώσουμε την κρέμα ζαχροπλαστικής λίγο πριν καλύψουμε την επιφάνεια του εκμέκ με σαντιγί.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking