Εκμέκ με τσουρέκι

3.7K

 

Εκμέκ με τσουρέκι

Αγαπημένο παρασοδιακό σιροπιαστό γλυκό από την Πόλη με τσουρέκι , αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής με επικάλυψη από κρέμα σαντιγί. 'Ενα ξεχωριστό γλυκό για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για κάθε περίσταση.
Μερίδες 10
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτά

Υλικά

  • 1 τεμ. τσουρέκι 500 γρ. περίπου

Υλικά για το σιρόπι:

  • 300 ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 τεμ. φλούδες πορτοκαλιού
  • 1 τεμ. ξυλάκι κανέλα

Υλικά για την κρέμα:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 5 τεμ. αυγά
  • 75 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για την σαντιγί:

  • 450 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Οδηγίες

  • Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 2 πόντων περίπου και το στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25 Χ 35 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε πέντε λεπτά να βράσει και κατεβάζουμε.
  • Όταν είναι έτοιμο το τσουρέκι το σιροπιάζουμε με το σιρόπι αφού πρώτα του σουρώσουμε. Φροντίζουμε να βραχεί πολύ καλά το τσουρέκι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και λίγο πριν έρθει στο στάδιο του βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά με το κόρν φλάουρ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν.
  • Όταν το γάλα ετοιμαστεί ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με μια κουτάλα της σούπας μέσα στο μείγμα αυγών και χτυπάμε παράλληλα με τον αυγοδάρτη πολύ γρήγορα . Κάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα . Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Ακολούθως ρίχνουμε την κρέμα όπως είναι καυτή επάνω από το τσουρέκι καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για δύο ώρες.
  • Κατόπιν στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την υγρή βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
  • Βάζουμε την σαντιγί σε κορνέ ζαχαροπλαστικής , βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του εκμέκ με ροζέτες από σαντιγί.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  • 'Οταν είναι να σερβίρουμε κόβουμε σε κομμάτια .

Σημειώσεις

Tipς : Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα όταν στρώσουμε την κρέμα ζαχροπλαστικής  λίγο πριν καλύψουμε την επιφάνεια του εκμέκ με σαντιγί. 
Κατηγορία: αυγά, γάλα, γλυκό γιορτής, γλυκό ψυγείου, κρέμα γάλακτος, παραδοσιακό γλυκό, τσουρέκι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, γλυκό γιορτής, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη, Πάσχα, τσουρέκι, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close