Κολοκυθόπιτα γλυκιά

793

 

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Πεντανόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά αφράτη και πανεύκολη που θα σας κερδίσει με την απίθανη γεύση της. Το θυμαρίσιο μέλι στην επικάλυψη της δίνει έξτρα πόντους!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 50 λεπτά

Υλικά

  • 8 τεμ. φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί (καθαρό βάρος)
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη και λίγη ακόμα για το ταψί (2 κουτ.σουπ.)
  • 180 γρ. λευκή κρυσταλική ζάχαρη ή καστανή
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • ηλιέλαιο για τα φύλλα κρούστας

Για την επικάλυψη:

  • σουσάμι λευκό
  • μέλι θυμαρίσιο

Οδηγίες

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα της την κόβουμε στη μέση και την καθαρίζουμε από τις ίνες και τα σπόρια και την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Στη συνέχεια τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού. Την αδειάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε ανακατεύοντας και αφήνουμε την τριμμένη κολοκύθα στην άκρη να στραγγίξει πολύ καλά για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Στη συνέχεια βάζουμε την ψίχα της κολοκύθας τμηματικά σε γάζα, πιέζουμε πολύ καλά να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και βάζουμε την κολοκύθα στην άκρη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  • Ακολούθως βάζουμε την κολοκύθα σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και στρώνουμε κάτω τέσσερα φύλλα ακτινωτά που ενδιάμεσα τα έχουμε λαδώσει πολύ καλά. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα έξω να κρέμονται.
  • Πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη και αδειάζουμε την γέμιση που ετοιμάσαμε ισιώνοντας με ένα κουτάλι ώστε η κολοκυθόπιτα να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να σκεπάσουμε την γέμιση.
  • Ακολούθως καλύπτουμε με τα άλλα τέσσερα φύλλα κρούστας αφού τα λαδώσουμε ανάμεσα τους και στη συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες τους ανασηκώνοντας απαλά τα κάτω φύλλα.
  • Λαδώνουμε με πινελάκι την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με λίγο νερό για να δώσει τραγανό φύλλο.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με τη μύτη κοφτερού μαχαιριού σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και πασπαλίζουμε με λίγο λευκό σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C βαθμούς για 50 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
  • Όταν ψηθεί η κολοκυθόπιτα την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να κρυώσει ελαφρά.
  • Πασπαλίζουμε με μέλι θυμαρίσιο κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Κατηγορία: Γλυκό, καρύδια, παραδοσιακή συνταγή, πορτοκαλί κολοκύθα, φύλλο κρούστας
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: Γλυκά, καρύδια, νηστεία, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη, πορτοκαλί κολοκύθα, φθινοπωρινή συνταγή, φύλλο κρούστας
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close