Μηλόπιτα κέικ με crumble και αλμυρή καραμέλα
Είναι μηλόπιτα, είναι κέικ, έχει crumble και αλμυρή καραμέλα ... όπως και να το πούμε είναι πεντανόστιμο γλυκό και σίγουρα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
Υλικά για τη μηλόπιτα - κέικ:
- 3 τεμ. κόκκινα μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια χωρίς τα φλούδια
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και λίγο ακόμα για τα μήλα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 100 ml ηλιέλαιο
- 3 τεμ. αυγά ολόκληρα
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το crumble:
- 5- 6 τεμ. μπισκότα Πτι Μπερ ψιλοκομμένα
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Υλικά για την αλμυρή καραμέλα:
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή
- 25 γρ. γλυκόζη
- 2 γρ. υγρή βανίλια
- 2 γρ. ανθός αλατιού
Οδηγίες
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν .
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπεικιν πάουντερ ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε με το μίξερ για να ενωθούν τα υλικά.
- Τέλος προσθέτουμε την κανέλα και τα μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια αφού πρώτα τα περάσουμε λίγο από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με μαρίζ για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και λαδώνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί 24 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και ισιώνουμε με τη μαρίζ για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το crumble και ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε με το crumble που ετοιμάσαμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ φροντίζοντας να κολλήσει στο μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 50 - 55 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το κέικ το αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε με την αλμυρή καραμέλα.
Για την αλμυρή καραμέλα:
- Τοποθετούμε μια μικρή και βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Σε άλλη κατσαρόλα μικρή ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος για να ζεσταθεί (όχι να κάψει).
- Ρίχνουμε στην βαθιά κατσαρόλα τη ζάχαρη σε 3 δόσεις, περιμένοντας να λιώσει η πρώτη για να ρίξουμε την επόμενη και στο τέλος ρίχνουμε και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
- Αφήνουμε την ζάχαρη να πάρει ξανθό χρώμα όπως του μελιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 180 C βαθμούς.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος με πολύ προσοχή και στη συνέχεια την υπόλοιπη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την υγρή βανίλια και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και στο τέλος με το ραβδομπλέντερ για να γίνει λεία και γυαλιστερή.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking