Μπουγάτσα νηστίσιμη
Εύκολη συνταγή για νηστίσιμη μπουγάτσα με αφράτη κρέμα σιμιγδαλιού από φυτικό γάλα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την κλασσική γεύση!
Υλικά
- 18 τεμ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1300 ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. βούτυρο φυτικό (becel) και λίγο ακόμα για τα φύλλα κρούστας
- 2 τεμ. καψουλάκια βανιλίνη
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σκόνη
Οδηγίες
- Σε μια κατσαρόλα βαθιά βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τις βανιλίνες ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.
- Όταν είναι έτοιμη η κρέμα σιμιγδαλιού προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε πυρίμαχο ταψί απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μια ώρα και λίγο παραπάνω.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε την κρέμα με τον αυγοδάρτη να αφρατέψει.
- Λιώνουμε 2- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε το φύλλο κρούστας κατά μήκος (που το έχουμε ξεπαγώσει από την προηγούμενη ημέρα στη συντήρηση) και περνάμε όλη τη επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο επάνω στο πρώτο φύλλο κρούστας και περνάμε πάλι την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Τέλος προσθέτουμε ένα τελευταίο φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με πινελάκι.
- Βάζουμε στην κάτω άκρη των φύλλων κρούστας τρεις κουταλιές της σούπας κρέμα σιμιγδαλιού να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο και φέρνουμε τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα για να σφραγίσουμε τη γέμιση και τα βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Τέλος διπλώνουμε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο πακέτο και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και την κρέμα σιμιγδαλιού μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τοποθετούμε τις μπουγάτσες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώνουμε τις μπουγάτσες με πινελάκι.
- Ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά στους 180 C βαθμούς ή μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν είναι έτοιμες οι μπουγάτσες τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα σκόνη και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking