Πετιμέζι σύκου

543

 

Πετιμέζι σύκου

Το πετιμέζι με σύκα είναι ένα παχύρευστο σιρόπι χωρίς ζάχαρη που γίνεται με σύκα, νερό και μπαχαρικά και μας δίνει ένα πυκνό σιρόπι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική.
Μερίδες 3
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

  • 3 κιλά σύκα ώριμα με τη φλούδα
  • 1 -1/2 λίτρο νερό περίπου
  • 2 τεμ. καρφάκια από γαρύφαλλα
  • 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο 

Οδηγίες

  • Πλένουμε τα σύκα πάρα πολύ καλά τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
  • Γεμίζουμε την κατσαρόλα με μπόλικο νερό τόσο ώστε να καλύψει τα σύκα και 1-2 εκατοστά επιπλέον και προσθέτουμε τα ολόκληρα γαρύφαλλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ακολούθως τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν πλήρως.
  • Στη συνέχεια σουρώνουμε σε ένα διπλό τουλπάνι για να μείνει μόνο το σιρόπι.
  • Όταν έχει στραγγίξει πολύ καλά το βάζουμε ξανά στη φωτιά να βράσει σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πήξει και να αποκτήσει την πυκνότητα που έχει το μέλι.
  • Στο αρχικό στάδιο το συκόμελο θα είναι λίγο θολό αλλά όταν αρχίσει να δένει θα γίνεται διαυγές.
  • Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε καυτό όπως είναι σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια και κλείνουμε πολύ καλά τα καπάκια.
  • Διατηρείται σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία. Όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο στη συνέχεια το διατηρούμε σε ντουλάπι χωρίς υγρασία.

Σημειώσεις

Tipς: Το συκόμελο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε παγωτό βανίλια , κέικ, γιαούρτι, pancakeς, λουκουμάδες, τηγανίτες, κουλουράκια ( όπως τα μουστοκούλουρα ), συκαλευριά, cheesecake, σε βινεγκρέτ για σαλάτες ή σε μαρινάδες για κρέατα ( χοιρινό, κυνήγι, μοσχάρι )
Αν τυχόν πυκνώσει πολύ το συκόμελο προσθέτουμε λίγο νερό για να αραιώσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.  
Κατηγορία: αστεροειδή γλυκάνισο, γαρύφαλλο, γλυκά, νηστεία, σύκα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: vegan, vegeterian, Γλυκά, νηστεία, οικονομική, πετιμέζι, σύκα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close