Σαρλότκα
Δοκίμασε μια διαφορετική μηλόπιτα που ακούει στο όνομα Σαρλότκα και μας έρχεται από τη μακρινή Ρωσία. Φτιάχνεται με καραμελωμένα μήλα, έχει τη μορφή κέικ αλλά με λίγο αλεύρι και χωρίς λιπαρή ουσία μέσα στη ζύμη, είναι ελαφριά και αφράτη και ταιριάζει τέλεια με το καφέ ή το τσάι σας!
Υλικά
- 5 τεμ. μήλα μεγάλα Granny Smithς
- 4 τεμ. αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και λίγο ακόμα για το ταψί
- 2 κουτ.σουπ. μαργαρίνη φυτική
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή μια βανιλίνη
- 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα σκόνη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα μήλα μαζί με μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και αφήνουμε να καραμελώσουν ( περίπου 15 λεπτά ) σε μέτρια φωτιά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Όταν είναι έτοιμα τα μήλα τα αφήνουμε στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 7 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε με το φτερό και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και την υγρή βανίλια. Χτυπάμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 34 εκ. με μια κουταλιά της σούπας γεμάτη μαργαρίνη στον πάτο και τα τοιχώματα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και στρώνουμε στον πάτο του ταψιού αντικολλητικό χαρτί.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και ισιώνουμε με μια μαρίζ για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Ψήνουμε στους 170 C βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
- Μόλις ψηθεί η μηλόπιτα αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη.
- Σερβίρουμε τη μηλόπιτα σκέτη ή με παγωτό βανίλια.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking