Τηγανίτες της γιαγιάς Σταυρούλας

2.9K

 

Τηγανίτες της γιαγιάς Σταυρούλας

Απλές, εύκολες και αφράτες τηγανίτες με ζάχαρη ή μέλι που μπορείτε να φτιάξετε με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και να τις σερβίρετε για πρωινό ή για σνακ όλες τις εποχές του χρόνου!
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 300 ml νερό
  • 25 γρ. μαγιά νωπή ή 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνι

Για την επικάλυψη:

  • ζάχαρη κρυσταλλική 
  • μέλι θυμαρίσιο
  • κανέλα σκόνη κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε κατσαρόλα μικρή βάζουμε το νερό να ζεσταθεί χωρίς να κάψει (περίπου 1 λεπτό) και στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το νερό μέσα σε μεγάλο μπολ.
  • Στο μπολ με το νερό διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και δυο κουταλιές αλεύρι από το αλεύρι της συνταγής και ανακατεύουμε να σχηματιστεί ένα χυλός σαν κρέμα. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει διογκωθεί και προσθέτουμε μέσα εκεί το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να χτυπάμε με τον γάντζο ρίχνοντας τμηματικά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα αφήνοντας το να ξεκουραστεί και να διογκωθεί σε ζεστό μέρος για μια ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αδειάζουμε ανάποδα στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 80 γραμμαρίων περίπου.
  • Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και το ανοίγουμε με τα χέρια μας δίνοντας στρογγυλό σχήμα σε αλευρωμένο πάγκο με τη βοήθεια του πλάστη.
  • Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και αφού ζεσταθεί τηγανίζουμε λίγες λίγες τις τηγανίτες μέχρι ψηθούν και από τις δυο μεριές (περίπου 2- 3 λεπτά από κάθε μεριά) ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Αφαιρούμε τις τηγανίτες με προσοχή και τις τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι και στη συνέχεια τις περνάμε και από τις δυο μεριές με κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι με κανέλα.
  • Βάζουμε τις ζεστές και αφράτες τηγανίτες σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Κατηγορία: αλεύρι, Γλυκό, μαγιά νωπή, νηστεία, οικονομική, Σνακ, τηγανίτες
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, γλυκό, νηστεία, οικονομική, παραδοσιακη συνταγη, σνακ, τηγανίτες
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close