Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φράουλες

497

 

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και φράουλες

Εύκολο τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και φράουλες σκέτη πρόκληση!
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 350 γρ. γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 2 τεμ. αυγά
  • 2 τεμ. κρόκους αυγού
  • 40 γρ. νωπή μαγιά ή 20 γρ. ξηρή μαγιά
  • 760 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
  • 1/4 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/4 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη (πράσινο κάρδαμο)
  • 2 σταγόνες μαστίχα σε υγρή μορφή ή 5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
  • 2 τεμ. πορτοκάλι ακέρωτο ξύσμα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 450 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 10 τεμ. φράουλες σε μικρά κυβάκια

Για την επικάλυψη:

  • 1 τεμ. κρόκο αυγού 
  • 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες

  • Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη χωρίς να κάψει πολύ. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μια βαθιά λεκάνη.
  • Προσθέτουμε τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους και θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη μαγιά.
  • Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ή με τα χέρια και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι ακόμα αλλά όχι περισσότερο γιατί το ζυμάρι θα βγει πολύ σφιχτό.
  • Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε σε καθαρό μπολ που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα. Καλύπτουμε με διπλή στρώση μεμβράνης και από πάνω με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 - 1/2 περίπου.
  • Στη συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις 60 Χ 15 εκ.
  • Απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού σε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με τις κομμένες φράουλες και τυλίγουμε σε ρολό από την μακριά μεριά της ζύμης.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη ζύμη σε δυο κομμάτια, πλέκουμε μια πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες της ζύμης να σχηματιστεί ένα στεφάνι.
  • Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε απαλά το τσουρέκι με ένα πινελάκι με προσιχή για να μη πέσει ο όγκος του. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C βαθμούς για 45 - 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
  • Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tip: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσεις να τα δουλεύεις.
Κατηγορία: αλεύρι, αυγά, βούτυρο, γλυκά, πραλίνα φουντουκιού, τσουρέκι, φράουλες
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, αυγά, βούτυρο, Γλυκά, Πάσχα, πραλίνα φουντουκιού, τσουρέκι, φράουλες, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close