Babka σοκολάτας

3.7K

 

5 from 1 vote

Babka σοκολάτας

΄Ενα διαφορετικό τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα με το όνομα Μπάμπκα (babka) που μας έρχεται από το Ισραήλ τόσο νόστιμο και αφράτο που τρώγεται όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες αλλά όλο τον χρόνο.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 35 λεπτά
Μαγείρεμα 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα

Υλικά

  • 400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 300 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για την φόρμα
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 25 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 1 τεμ. ασπράδι αυγού
  • αμύγδαλα χοντροκομμένα ανάλατα

Οδηγίες

  • Τοποθετούμε το γάλα μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε τόσο όσο να είναι ανεκτό στο χέρι μας.
  • Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε την νωπή μαγιά ψιλοκομμένη μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά , το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ.
  • Μετά από τρία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο για 25 λεπτά συνεχώς στη μεσαία ταχύτητα.
  • Ακολούθως βουτυρώνουμε πολύ καλά τα τοιχώματα ενός ψηλού μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε πολύ καλά με διαφανή μεμβράνη να μη βγαίνει αέρας από πουθενά και την βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
  • Την επόμενη ημέρα αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη σε φύλλο 40 Χ 30 εκ.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την πραλίνα φουντουκιού με ένα κουτάλι.
  • Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ σφιχτό ρολό από την μακριά πλευρά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση δημιουργώντας δυο μακριές λωρίδες.
  • Πλέκουμε τις δυο λωρίδες μεταξύ τους σε κοτσίδα και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Μεταφέρουμε την κοτσίδα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα και στη συνέχεια με ένα πινελάκι περνάμε την λαδόκολλα με βούτυρο.
  • Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για μια ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις.
  • Αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια της babka με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε για 40 - 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
  • 'Οταν είναι έτοιμη ξεφορμάρουμε με την βοήθεια της λαδόκολλας και αφήνουμε να κρυώσει το τσουρέκι επάνω σε σχάρα.

Σημειώσεις

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πραλίνα φουντουκιού με κανελοζάχαρη  ανακατεμένη σε μπολ , με κρέμα κάστανο ή με άλειμμα ξηρών καρπών ( φυστικοβούτυρο , αμυγδαλοβούτυρο κλπ) .
Κατηγορία: babka, αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, βούτυρο, γάλα, γλυκά, σοκολάτα, τσουρέκι
Κουζίνα: Ισραήλ
Λέξη Κλειδί: babka, brunch, Αγίου Βαλεντίνου, Αρτοσκεύασμα, γλυκό, πάρτυ, Πάσχα, πρωινό, σνακ, Σοκολάτα, τσουρέκι, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Join the Conversation

  1. Άννα says:

    5 αστέρια
    Υπέροχες συνταγές

    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close