Charlotte cheesecake φράουλας
Η charlotte είναι ένα λαχταριστό επιδόρπιο που μας έρχεται από την γαλλική κουζίνα . Φέρνει το όνομα της πριγκίπισσας από την οποία εμπνεύστηκε ο δημιουργός της και είναι μια πολύ ωραία τούρτα που γίνεται με πολλές παραλλαγές. Είναι μια τούρτα που στήνεται μέσα σε ένα τσέρκι με μπισκότα σαβαγιάρ με γέμιση από κρέμα ζαχαροπλαστικής ,με πουρέ φρούτων ,με σαντιγί , με μπανάνες ,με φράουλες, ακόμα και με σοκολάτα. Η συγκεκριμμένη charlotte είναι μια παραλλαγή με τυρί κρέμα και φράουλες που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στα γιορτινά τραπέζια της οικογένειας.
Υλικά
Υλικά για τη βάση:
- 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
- 200 γρ. φράουλες πολτοποιημένες στο μπλέντερ
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 1 κουτ.σουπ. κονιάκ
Για την μους φράουλας:
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 18 γραμμάρια ζελατίνη σε φύλλα
- 300 γρ. φράουλες
Για τη διακόσμηση:
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη άχνη
- φράουλες
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα υλικά της βάσης (εκτός από τα σαβαγιάρ) τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
- Πολτοποιούμε 300 γραμμάρια φράουλες και αφήνουμε στην άκρη.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί.
- Στη συνέχεια αφρατεύουμε το τυρί κρέμα με ένα σύρμα χειρός και ενσωματώνουμε με τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ,
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε λίγο από τον πολτό φράουλας και αφού έρθει στο σημείο του βρασμού ρίχνουμε μέσα τις ζελατίνες αφού τις στύψουμε καλά και ανακατεύουμε να λιώσουν.
- Ενώνουμε τη ζελατίνη με τον υπόλοιπο πολτό φράουλας ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τυριού και ανακατεύουμε απαλά. Η μους φράουλας είναι έτοιμη.
- Τοποθετούμε ένα στεφάνι φόρμας 24 εκ. σε μια πιατέλα και βουτάμε τα σαβαγιάρ στο μείγμα της βάσης και στρώνουμε τον πάτο της πιατέλας με τα μπισκότα.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από την μους φράουλας και συνεχίζουμε πάλι να βουτάμε τα μπισκότα στο μείγμα βάσης και να κάνουμε μια δεύτερη στρώση από μπισκότα. Στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη μους φράουλας και ισιώνουμε να πάει παντού και βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες.
- Στη συνέχεια βγάζουμε με προσοχή το στεφάνι με την βοήθεια ενός μαχαιριού και καλύπτουμε γύρω γύρω την charlotte με μπισκότα που τα έχουμε πρώτα βρέξει στο χυμό βάσης.
- Για το τέλος χτυπάμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος με δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη να γίνει σαντιγί και καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας μαζί με φράουλες,
- Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για μια ώρα και μετά σερβίρουμε.