Ρεβυθοσαλάτα με λαχανικά του χειμώνα και κουκουνάρι
Εύκολη, γρήγορη και υγιεινή σαλάτα με ρεβύθια, κουνουπίδι ,γλυκοπατάτα και κουκουνάρι με δροσερό dressing από χυμό πορτοκαλιού ιδανική για vegan,vegetarian αλλά και για όσους νηστεύουν!
Υλικά
Υλικά για τη σαλάτα:
- 300 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1/2 τεμ. κουνουπίδι μικρό (περίπου 1 κιλό)
- 2 τεμ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ
- 2 κουτ.σουπ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 4 -5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Υλικά για το dressing:
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ.τσ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 κουτ.σουπ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 τεμ. σκόρδο ολόκληρο ψημένο στο φούρνο
- 1/2 κουτ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε βαθύ μπολ με μπόλικο νερό και την άλλη μέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε με κρύο νερό χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και μετά κάθε μπουκετάκι σε χοντρές φέτες και αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε χοντρές ροδέλες και στη συνέχεια σε μεγάλα καρέ και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε το κουνουπίδι με την γλυκοπατάτα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη γλυκιά πάπρικα. το κύμινο ,το κόλιανδρο ,αλάτι ,πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να βραχούν πολύ καλά τα λαχανικά.
- Σε λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε τα λαχανικά το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Κόβουμε το σκόρδο κάθετα και το βάζουμε κι αυτό στο φούρνο να ψηθεί.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια μαζί με τα ψητά λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing μαζί με το ψητό σκόρδο χωρίς τη φλούδα και πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε μια απαλή κρέμα.
- Περιχύνουμε με το dressing τη σαλάτα και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι που το έχουμε περάσει πρώτα λίγο από το τηγάνι.
- Σερβίρουμε τη ρεβυθοσαλάτα ζεστή σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking