Ζακυνθινές πολπέτες με κιμά και μπροκολίνες

2.3K

 

Ζακυνθινές πολπέτες με κιμά και μπροκολίνες

Οι πολπέτες είναι τα δικά μας κεφτεδάκια που στη Ζάκυνθο τον τόπο καταγωγής των παππούδων μου είναι πολύ διαδεδομένο φαγητό και συνοδεύεται σχεδόν πάντα με τα λαχανικά που έχει κάθε νοικοκυρά στο μποστάνι της ανάλογα την εποχή.
Οι πολπέτες για τους Ιταλούς ή τα κεφτεδάκια για τους Έλληνες είναι κεφτέδες με κάθε είδος λαχανικό ή κιμά στην προκειμένη περίπτωση που γίνεται στα χέρια των nonna μικρά αριστουργήματα για το οικογενειακό τραπέζι.
Γίνονται τηγανιτές , ψητές, με σάλτσα ντομάτας και με πάρα πολλές παραλλαγές από χωριό σε χωριό στη Ζάκυνθο αλλά και στα Επτάνησα.
Είναι η λεγόμενη cucina povera των δυο λαών μια φτωχή κουζίνα που αξιοποιεί τα υλικά της με τον καλύτερο τρόπο.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι οικογενειακή συνταγή που την έφτιαχνε η γιαγιά Νικολέττα που την κληρονόμησε από την πεθερά της.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς κατά προτίμηση σπάλα και ελιά
  • 3 τεμ. μπαγιάτικο ψωμί χωριάτικο (2-3 ημερών)
  • 1 τεμ. αυγό
  • 5 - 6 τεμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 160 γρ. λαδοτύρι Ζακύνθου
  • 1/2 φλ.τσ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ.σούπας ξερό δυόσμο
  • 1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
  • 2 κουτ.γλ. ξηρή ρίγανη
  • 2 κουτ.γλ. ξηρό θυμάρι
  • 1 κουτ.σουπ. λευκό ξίδι
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το τηγάνισμα:

  • αλεύρι γ.ο.χ. για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Οδηγίες

  • Μέσα σε ένα βαθύ μπολ γεμάτο με νερό βάζουμε τις μπαγιάτικες φέτες ψωμιού να μουλιάσουν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί χωρίς την κόρα αφού το στίψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Προσθέτουμε το αυγό , το σκόρδο , το ξερό κρεμμύδι, όλα τα μυρωδικά , το ελαιόλαδο, το ξίδι , αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες , ιδανικά για ένα βράδυ για να αναμειχθούν και να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους.
  • Στη συνέχεια βάζουμε σε ταψάκι μπόλικο αλεύρι και παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού και πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να δώσουμε στρογγυλό σχήμα.
  • Πανάρουμε τις πολπέτες και τινάζουμε το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε δίσκο πιέζοντας το απαλά να πλατύνει.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Τοποθετούμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και το γεμίζουμε κατά τα 2/3 με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.
  • Όταν είναι έτοιμο το ελαιόλαδο βάζουμε πέντε με έξι κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε πρώτα από την μια μεριά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο ξανθό χρώμα.
  • Στη συνέχεια γυρίζουμε από την άλλη μεριά με τη βοήθεια δυο πιρουνιών και αφήνουμε να ροδίσουν και από την άλλη μεριά.
  • Αφαιρούμε τις πολπέτες και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό ελαιόλαδο.
  • Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη από τις πολπέτες μέχρι να τελειώσει.
  • Σερβίρουμε με μπροκολίνες βραστές για σαλάτα.

Σημειώσεις

Tipς: Αν δεν βρείτε στην αγορά λαδοτύρι Ζακύνθου μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πικάντικη γραβιέρα
Κατηγορία: κεφτέδες, Κυρίως Γεύμα, παραδοσιακή συνταγή, πολπέτες
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: κεφτέδες, κιμάς μοσχαρίσιος, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close